Wie is online
11 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2012
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

MARINUS CULTANUS (8)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Een stuurloze groep

Marinus Cultanus, de manhaftige bevelhebber van de operatie Brabant Culturele Hoofdstad van Europa 2018, blijft het motto van zijn missie ‘De Kunst van het Samen Leven’ trouw, mede ook vanwege de riante honorering. Een uitdaging! Hij is het immers, die de vijf grote Brabantse steden zal samen brengen. Om de neuzen in dezelfde richting te krijgen, had Marinus een bijeenkomst belegd met zijn Stuurgroep, bestaande uit stedelijke en provinciale bestuurders.

Uit de notities van Marinus:

Viel tegen. Had er veel van verwacht. Er nog ‘ns met nadruk op gewezen, dat als ons bidbook ten uitvoer wordt gebracht, Brabant nooit meer hetzelfde zal zijn en dat Brabant dan cultureel even hoog genoteerd zal staan dan het nu economisch al wordt gewaardeerd.

Best veel bijval voor mijn inleiding. Toch gedonder. Nog steeds over mijn salariëring. Blijf Ton geloven, dat dit gemor wel weg ebt. Geen reacties gehad van Wim en Ton op mijn kritische mail. Hebben ze natuurlijk samen afgesproken. Had Bep toch goed aangevoeld. Veel tijd besteed aan het rumoer over de positie van het Van Abbe Museum in Eindhoven. Heb duidelijk gemaakt dat me de discussie slecht uit komt. De Europese jury voor de titel Culturele Hoofdstad 2018, vangt af en toe heus wel wat op. Het enige culturele instituut in Brabant, dat traditioneel internationale waardering geniet, wordt door de Eindhovense politiek verweten ‘met de rug naar de stad gekeerd te zijn’. Te internationaal dus. Kritische opmerkingen van deze aard kunnen de culturele aspiraties voor 2018 in gevaar brengen.

Dat beetje internationale culturele uitstraling van Brabant, moeizaam verworven gedurende vele decennia, zullen we hard nodig hebben om de jury te overtuigen. Zal er apart met Rob over spreken. Het gaat verdorie om zijn stad. Put veel moed uit de medewerking van de jongere culturele leiders in de vijf steden, die werkzaam zijn bij uiteenlopende instellingen. Ware culturele krachten die veel kunnen winnen door met mij op weg te gaan naar 2018 en die de vele mooie kansen willen aangrijpen om zich te profleren. Hun enthousiasme kan een positieve invloed hebben op het gemoed van de bestuurders in de steden. Eigen belang kan in dienst staan van het algemeen belang. Heb daar allerminst bezwaar tegen. Ter geruststelling wederom meegedeeld, dat het bidbook gezien moet worden als ‘richtinggevend’. De Tilburgse afgevaardigde vroeg extra aandacht voor het item in het bidbook: ‘Wedstrijd voor de Brabantste Brabander’. Kan inderdaad leuk worden. Had overigens zeker in dit gezelschap meer waardering voor mijn persoonlijke inzet verwacht.

Ondanks het ietwat teleurstellende verloop van de vergadering van de Stuurgroep, bleef Marinus zijn geloof in zijn missie behouden.

Volgende aflevering, Aan de grond genageld: 30 juni

Aflevering 1: Een grootse missie

Aflevering 2: Een epicentrum

Aflevering 3: Behoeder van het sprookje

Aflevering 4: Een gouden publiciteitsstunt

Aflevering 5: Kapitale inhaalslag

Aflevering 6: Een pijnlijke afknapper

Aflevering 7: Een pittige mail voor de heren

2 Reacties op “MARINUS CULTANUS (8)”

Reageer