Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2012
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

MARINUS CULTANUS (6)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Een pijnlijke afknapper

Europees culturele deskundige bij uitstek, ijverig en doortastend, in alle hoofdsteden van Europa goed ingevoerd. Met deze kwalificaties aan boord probeerde Marinus Cultanus Brabant op koers te zetten naar de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Voorwaar geen culturele peulenschil. Op deze mooie lentemorgen dwarrelden de resultaten binnen van zijn een dag eerder gehouden persconferentie, die hij als zeer geslaagd had beschouwd.

Uit de notities van Marinus:

Wat vervelend nou. Bart van de Efteling vindt het een miskleun van mij, dat Omroep Brabant zo nadrukkelijk melding heeft gemaakt van een groots cultureel festival in geval de titel niet toegekend wordt aan Brabant.

Zeggen ze letterlijk: 2017 Brabant Culturele Hoofdstad van de wereld. Van de wereld! Ik heb het woord wereld niet uitgesproken. Wat een journalistiek gehannes. Volgens Bart had ik er nog niets over moeten meedelen. Ook een mooie daar in Kaatsheuvel. Wel adviseren om een reservepotje aan te leggen voor zo’n festival, maar er publicitair nu niks mee doen. Hoe houd je de journalisten dan wakker? Toch niet met een sprookje? Dan de mails van Bossche Wim en Ton. Ze laten weten, dat ze hun ogen uitkeken toen ze de kranten zagen. Een festival in 2017? Wim mailde: ‘Denk je nou echt op deze manier de titel binnen te halen?’ En ook: ’De critici zullen deze affaire aangrijpen om opnieuw over je honorarium te mekkeren’.

Ton mailde, dat ik hem met dat festival in 2017 flink in de wielen van zijn Jeroen Bosch-jaar 2016 rij. Zo’n festival meteen na zijn Jeroen Bosch-tentoonstelling vindt hij ‘storend’. Ook nog een mail van Bart over het plannetje voor het festival in 2017 en het aan te leggen reservepotje. Vraagt nota bene mijn aandacht voor de positie van zijn pretpark. Jaarlijks meer dan vier miljoen bezoekers, dus een uitstekende plek voor culturele activiteiten, laat hij weten. Maakt me ook attent op de nieuwe tweede terminal van Eindhoven Airport, waarvan Bart eerder directeur was. Gigantische ruimte, een topper voor grootschalig cultureel vermaak. ‘Staat die terminal meteen op de kaart’, schrijft hij. Slimme man: zijn pretpark en zijn nagelaten monument op Airport in het middelpunt van het culturele leven. Mijn conclusie: mooie p.r. met eer en glorie voor Bart.

Marinus trachtte zijn wel zeer pijnlijke afknapper te verwerken. Hij vermande zich. Nu zou het zijn beurt zijn, zo nam hij zich voor. Terugslaan, zo sprak hij zich manmoedig toe. Hij zou de heren een uitvoerige mail sturen, waarin hij zijn visie op hun onsympathieke gedoe ten beste zou geven. Hij zou hen ook een afknapper bezorgen. ’Wat dachten ze wel . En dat noemt zich de Brabantse elite, kom op zeg’, mompelde Marinus en typte: Amices.

Volgende aflevering,  Een pittige mail voor de heren, 16 juni

Aflevering 1: Een grootse missie

Aflevering 2: Een epicentrum

Aflevering 3: Behoeder van het sprookje

Aflevering 4: Een gouden publiciteitsstunt

Aflevering 5: Kapitale inhaalslag

4 Reacties op “MARINUS CULTANUS (6)”

Reageer