Wie is online
17 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2013
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Godfried Bomans was een groot schrijver maar je mocht en mag het nog steeds niet zeggen

BomansGodfried Bomans (1913-1971) leeft in de herinnering voort als de ‘humoristische schrijver’ en ‘de grappenmaker’ op de zwart-wit-televisie. Maar het zou beter zijn, eindelijk toe te geven dat hij een groot schrijver was. Simon Carmiggelt  zei dat al kort na Bomans’ dood, maar moest er aan toevoegen ‘het mocht niet gezegd worden’.

Verder op Manieren

Over Pa Pinkelman

2 Reacties op “Godfried Bomans was een groot schrijver maar je mocht en mag het nog steeds niet zeggen”

  • Sante Brun:

    Om twee redenen (buiten de bovengenoemde) heeft Bomans veel betekend in mijn leven. Ten eerste omdat ik, meer dan vijftig jaar geleden, zeer verliefd was op een meisje dat gek was op Bomans en mij met hem ‘aanstak’. Bij het afscheid nemen, als wij beiden naar onze respectievelijke kuise etuitjes eclipseerden, citeerden wij ook vaak uit een van de stukjes die Bomans schreef naar aanleiding van een aspect van zijn studententijd, toen je als student nog een hospita had. De aanminnige dochter van de hospita, zo fantaseerde Bomans, bracht hem ‘s morgens een kopje thee en enkele zoenen, waarna het meisje weer vertrok, zich bij de deur omdraaide en zei: ‘En als u er nog een wilt, dan belt u maar.’ En dat zeiden mijn vriendinnetje van vijftig jaar geleden en ik dan tegen elkaar.

    Ten tweede: Bomans was dan ook degene die voor ons het authentieke katholieke corpsballenjargon uit de jaren veertig en vijftig vereeuwigde, een ironisch-plechtstatig, heel licht ondeugend, besmuikt macho-lingo dat hij zijn hele leven bleef hanteren.

Reageer