Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2012
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

MARINUS CULTANUS (1)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Een grootse missie

Marinus Cultanus, erkend cultureel topmanager, was beschikbaar om Brabantstad naar de titel Culturele Hoofdstad van Europa 2018 te voeren. Honorering op niveau: het salaris van een burgemeester van een grote stad. Brabantstad? Een marketingformule ter promotie van Eindhoven, Den Bosch, Breda, Tilburg en Helmond. Marinus is de aangewezen man, die deze vijf steden zal kunnen samenbrengen en in de culturele vaart der volken zal kunnen opstuwen. Die klus zal Marinus klaren. Dat straalt hij uit. Hij is immers een uitblinker, bekend om zijn voortreffelijke culturele contacten. Een high culture man met een grootse missie.

Uit de notities van Marinus:

Zal nog niet eenvoudig zijn om die steden te motiveren. Eerste obstakel: de financiën.

Budget van 140 miljoen moet nog door provinciale staten en gemeenteraden worden goedgekeurd. Komt zeker allemaal goed. Wim en Ton in Den Bosch trekken er hard aan. De kandidatuur wordt op naam van Eindhoven aangevraagd, want dat kan maar op één stad en Brabantstad is geen stad. Maar de steden werken wel samen. Eindhoven staat al genoteerd als de slimste stad van de wereld, heeft het Van Abbemuseum in huis en ook een Design Academy. Kun je mee voor de dag komen in Europa. Zal de steden ‘ns leren wat ‘de kunst van het samenleven’ inhoudt. Want dat is het motto van de operatie. Pakkende thema’s zullen ons bidbook sieren: ‘Wij maken de stad, wij verbinden mensen, wij ontdekken de toekomst’. Klinkt bruisend.

De steden samenbrengen lijkt evenwel gemakkelijker gezegd dan gedaan. Eindhoven, van oudsher een stad met een flinke dosis dedain voor Den Bosch, beschouwde Helmond jarenlang als een ondergeschoven buitenwijkje en had verder niets van doen met Tilburg en Breda. Goede afspraak gemaakt met Den Bosch. Bossche burgervader trekt op weg naar de Europese titel de kar namens de vijf steden. Wel apart: Een Bossche superkoetsier op een Eindhovense kar met de voortvarende eerste burger van de slimste stad erin. Moeten nog wel enkele concurrenten verslaan alvorens we de Europese vlag kunnen hijsen.

Den Haag, Utrecht , Leeuwarden en Maastricht dingen ook mee naar de kandidatuur. Wij hebben gelukkig het hoogste budget. Zal ongetwijfeld indruk maken. Je toont daarmee duidelijk aan, dat je echt wilt. Niet aan de obstakels denken, maar positief op het doel af.

Marinus was duidelijk gemotiveerd. Zijn secretaresse Bep – Marinus sprak altijd over haar als ‘mijn toeverlaat’- reikte hem nog wat mails aan. O ja, de laatste correcties voor het bidbook, een gigantisch boekwerk, duur drukwerk, met een reeks culturele plannen. Marinus prevelde: ‘Zal de Europese jury van opkijken’. Binnenkort de persconferentie. ‘Verwacht je vragen over je salaris en het budget,’ informeerde Bep terloops. Zij had kennelijk iets uit politieke kringen opgevangen.’Klets ik me wel uit, Bep, heb wel voor hetere vuren gestaan’, sprak hij kordaat.

Volgende aflevering: 12 mei

10 Reacties op “MARINUS CULTANUS (1)”

Reageer