Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven

MARINUS CULTANUS (10 en slot)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Een goed leerproces

(Alle afleveringen zijn tot nader order gemakkelijk bereikbaar via de link in het bovenmenu ‘Cult. Feuilleton’)

Opgewekt reed Marinus Cultanus de parkeergarage van het Bossche Provinciehuis in. Strikt vertrouwelijk Spoedberaad van de Stuurgroep Brabant Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Grote baas zal wellicht interessante mededelingen doen. Project ligt immers goed op koers, vond Marinus.

Uit de notities van Marinus:

Zware dag, zware pil. Zo onverwachts ook. Niet eerlijk. Gewoon geen kans gehad.

Allemaal troostende reacties richting Marinus na de strikt vertrouwelijke mededeling, dat volgens betrouwbare bronnen in Brussel de strijd om de titel Europese Hoofdstad vanaf dit moment zal gaan tussen Leeuwarden en Maastricht. Ook Den Haag en Utrecht delen ons lot. Geen schande voor ons. Alles nog strikt vertrouwelijk, maar het nieuws zal snel in Brussel uitlekken, zo is geregeld met onze lobbyisten ter plaatse. Als het in Brussel uitlekt, kan Den Bosch dat niet worden verweten. Is zo beter voor de verhoudingen.

Over de motieven van de jury is nog niets officieel bekend, maar in de wandelgangen is vernomen, dat de jury is gecharmeerd van Leeuwarden, omdat de Friese cultuur met een eigen taal, duidelijk met het gezicht naar Europa staat. Daar valt iets voor te zeggen. Maastricht wordt vooral gezien als een stad, die zich al jaren richt op het Europa van morgen. Zat er natuurlijk dik in. Over Brabant hebben enkele juryleden zich mondeling zeer negatief uitgelaten, met name over het jarenlange afbraakbeleid van de toch al spaarzame karakteristieke gebouwen in Eindhoven en de respectloze wijze van stadsvernieuwing in Tilburg. Met name in Tilburg zijn en worden bijvoorbeeld de onschatbare groene oases van de traditionele kloostertuinen en andere stukken stadsnatuur systematisch en meedogenloos opgeofferd aan nieuwbouw, hetgeen sommige juryleden als zeer schokkend hebben ervaren. Zij merkten nog op, dat de opeenvolgende Tilburgse stadsbesturen ten aanzien van de bescherming van het Erfgoed volledig hebben gefaald.

Een van de juryleden heeft zich laten ontvallen, dat de promotie van Eindhoven als Design-stad in geen enkele verhouding staat tot de werkelijke betekenis van de stad op het gebied van de design. Waardering was er wel voor Helmond, ‘waar een hechte sociale samenhang inspirerend werkt op het culturele leven’, zo is uit de mond van een jurylid opgetekend. Over het algemeen harde oordelen, ‘maar we zullen het er mee moeten doen’, concludeerde de voorzitter. Wel veel lof en dank van zijn kant ‘voor al het werk dat is verzet door velen’. Hij keek op dat moment even naar mij. Hij vond dat het een goed leerproces was geweest. Helemaal mee eens. Hij vond het In verband met de financiële crisis ook een verstandig besluit. Ook mee eens.

Marinus en Bep stapten in de auto. ‘Zou er vandaag nog ‘n borrel en ‘n etentje in kasteel Maurick in Vught in zitten’,vroeg hij zich hardop af. Bep knikte instemmend. Marinus zong op de wijze van het lied van Hertog Jan van Brabant: Oh, oh Tilburg, schoonste stad van het land, oh, oh Eindhoven , de slimste van al. Met het oog op zijn werkgebied in Brabant had Marinus die melodie uit zijn hoofd geleerd. Kwam dan nu eindelijk van pas. Hij zou Brabant nog missen: ‘ Edele Brabant,… Were Di… Adieu’….

Aflevering 1: Een grootse missie

Aflevering 2: Een epicentrum

Aflevering 3: Behoeder van het sprookje

Aflevering 4: Een gouden publiciteitsstunt

Aflevering 5: Kapitale inhaalslag

Aflevering 6: Een pijnlijke afknapper

Aflevering 7: Een pittige mail voor de heren

Aflevering 8: Een stuurloze groep

Aflevering 9: Aan de grond genageld

Aflevering 10: Een goed leerproces

Reageer