Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2012
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

MARINUS CULTANUS (9)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Aan de grond genageld

Marinus Cultanus -Brabants Culturele nummer 1, ingehuurd om Brabantstad tot Culturele Hoofdstad van Europa te maken – stond als aan de grond genageld, meer concreet op de vloer van de foyer van het Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Een meterslange banier dreigde zijn ogen en zijn bewustzijn te verblinden: Een groot portret van Wim Kok keek hem vertrouwenwekkend aan met de tekst: ‘ Cultuur is de ademtocht van de samenleving’. Met daar onder : Wim Kok, Minister van Staat. En voorts: Maastricht/Euregio Culturele Hoofdstad van Europa 2018. Totale verbijstering! ‘Marinus, is er iets, kom je nog’, vroeg zijn secretaresse Bep bezorgd.

Uit de notities van Marinus:

Had me zo verheugd op het concert van het Jongeren Orkest Nederland. Met Bep naar het Vrijthoftheater in Maastricht, omdat twee van haar muzikale kleinkinderen in het orkest speelden. Mijn stemming totaal verpest door die Maastrichtse promotiecampagne met Europa-coryfee Wim Kok als trekker.

Kok wordt in ons land dan wel gezien als pleitbezorger van het GGG, het Grote Graaiers Gilde, maar ik realiseer me zeer wel, dat hij in Europa toch altijd herinnerd wordt als een van de onmisbare, visionaire pleitbezorgers van het Verenigde Europa. Tactische zet. Echt een streek van burgemeester Onno, voormalig provinciaal bestuurder in Brabant. Is dat nou dankbaarheid jegens Brabant? Hij is geruisloos kunnen vertrekken om burgervader van Eurostad Maastricht te worden. En dat ondanks – naar men mij verzekerde – zijn matige beleid in Brabant dat schuil ging achter aanhoudend gebabbel. Wat heeft hij Brabant te pakken.

Dat ’Minister van Staat’ Wim Kok zich voor Onno’s karretje laat spannen. Nou, ja , die staat voor niks. Heb er al bij al ontzettend de pest in. In zo’n stemming kun je niet genieten van een prachtig concert. Toch onder de indruk van Maastricht. Ze hebben daar veel in huis. Imposant theater aan het Vrijthof. En het echte carnaval speelt zich hier af. Zal Wim en Ton vragen of er grote Brabantse mannen zijn om in onze campagne voor de Europese titel te figureren. We moeten Maastricht met zijn Wim Kok de loef afsteken. Een vrouw zou nog beter zijn.

Bart van de Efteling heeft laten weten niets te zien in een Eindhovens Van Gogh-dorp. Dit soort out of the box-denken leidt tot niets. Te simpel idee. Gelukkig niet in het bidbook terecht gekomen. Bovendien zag Bart concurrentie voor zijn park. We moeten elkaar versterken en niet verzwakken, oordeelde hij. Heeft hij wel een punt mee. Wim adviseert me stapsgewijs versneld te investeren in de deelplannen, zodat het punt van de onomkeerbaarheid van het totale project wordt bereikt. Voor de politiek wordt het dan slikken of stikken.

Marinus vermande zich. Nu niet opgeven, zo sprak hij zich streng toe. Na het ongekende succes van het bidbook met allemaal prachtige plannen voor Brabant (Eindhoven) als Culturele Hoofdstad van Europa, geef je je idealen toch niet op. Al zoveel bereikt. Cultureel Brabant biedt ongekende kansen, concludeerde hij. Zeker weten.

Volgende aflevering (slot) Een goed leerproces: 7 juli

Aflevering 1: Een grootse missie

Aflevering 2: Een epicentrum

Aflevering 3: Behoeder van het sprookje

Aflevering 4: Een gouden publiciteitsstunt

Aflevering 5: Kapitale inhaalslag

Aflevering 6: Een pijnlijke afknapper

Aflevering 7: Een pittige mail voor de heren

Aflevering 8: Een stuurloze groep

Reageer