Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2012
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

MARINUS CULTANUS (3)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Behoeder van het sprookje

Cultureel zwaargewicht Marinus Cultanus, vanuit de Randstad dagelijks doende met zijn nieuwe werkgebied Brabant, las zich terdege in om voor Brabant de zo begeerde titel van Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 te kunnen veroveren. Trots was hij op zijn budget: 140 miljoen euro, het hoogste bedrag dat ooit was uitgetrokken om de titel te mogen voeren. Hij maakte dagelijks gebruik van het uitgebreide netwerk van B(elangrijke) B(rabanders), die paraat staan om hem van advies te dienen. Zijn Bossche vrienden Wim en Ton spoorden hem aan toch vooral van dit netwerk gebruik te maken.

Uit de notities van Marinus:

Ja hoor. Hij staat ook op de lijst: Bart van de Efteling. Al eerder ontmoet. Aardige man.

Ook culinair zeer onderlegd, is mij verzekerd. Zal graag ‘ns bij hem aanschuiven. Is ook echt iets voor Bep. Lees hier een interview met hem met als kop: ´Wij zijn de behoeders van het sprookje´. Knap gevonden. Zal hem ‘ns bellen. Mogelijk krijg ik goede suggesties van hem. Eerder al horen zeggen, dat hij zeer vindingrijk is op het gebied van het genereren van publiciteit. De stapel knipsels met zijn naam liegt er niet om. Constateer dat hij ook in zijn vorige baan als directeur van Eindhoven Airport vrijwel wekelijks de krant haalde. Knap hoor. Zal mijn telefoontje met hem met een grap beginnen: ‘Met Marinus Cultanus, de man van 140 miljoen met het mooiste sprookje van Brabant’. Zal hij zeker hartelijk om moeten lachen.

Kan Bart vragen wat hij denkt van het plan voor een Vincent van Gogh Village in Eindhoven naar het voorbeeld van zijn Efteling: alle gebouwen uit Vincents tijd in één park, ja ook de boerderij met de aardappeleters aan tafel, evenals het gesticht van Saint Remy en de kerk in Auvers sur Oise om maar enkele voorbeelden te noemen. Stond uitgebreid in de stadsglossy Frits. Volgens de bedenker, een gepensioneerde Philipsdesigner, zou Brabant daarmee in één klap op de wereldkaart staan. Zal Bart toch aanspreken, vermoed ik.

Overigens geen gebrek aan goede ideeën. Vind het plan om de succesvolle Eindhovense designer Piet Hein Eek een alternatieve wijk van hout te laten bouwen in Breda grandioos. Werkelijk een vondst. Dat verbindt Breda met Eindhoven. Voor de kunstenaar Joep van Lieshout is iets bedacht in Tilburg. En dan de kermis daar en de carnavalsverenigingen tot in alle uithoeken van de provincie. Zal nog even mijn muzikale Eindhovense vriend telefonisch verzoeken zich niet meer in het openbaar uit te laten over mijn honorering. Zijn veronderstelling dat ik mijn honorarium dubbel en dwars zal terug verdienen kan hij beter voor zich houden.

Marinus was een tevreden man. Verbinden, samen doen. Prachtig! Een golf van enthousiasme overspoelde hem. Hij zou Brabant 2018 een boost geven. Het kon voor hem niet meer stuk.

Volgende aflevering, Een gouden publiciteitsstunt: 26 mei

Aflevering 1: Een grootse missie

Aflevering 2: Een epicentrum

6 Reacties op “MARINUS CULTANUS (3)”

Reageer