Wie is online
16 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2012
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

MARINUS CULTANUS (5)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Kapitale inhaalslag

Culturele topman Marinus Cultanus, sinds enige tijd druk doende om Brabant te verheffen tot Culturele Hoofdstad van Europa, nam zich voor om op de komende persconferentie -de tweede persmeeting al weer- spitsvondig uit te pakken. Het aangename gesprek dat hij met Bart van de Efteling had gevoerd, had zijn vruchtbare uitwerking op Marinus niet gemist. Integendeel: gevoed door een ongekend enthousiasme had Marinus enkele oneliners ontworpen. Een goede oneliner wordt meestal de kop van een artikel. Zo ben je de journalisten een stapje voor. ‘Als we deze plannen in 2018 kunnen uitvoeren, zal Brabant nooit meer hetzelfde zijn. Brabant heeft een culturele achterstand. Culturele achterstand in een klap wegwerken. Cultuur blijft achter bij economie.’ Dat soort werk dus.

Uit de notities van Marinus:

Best veel aan Bart te danken. Zette me min of meer onbewust op het thema van de culturele achterstand van Brabant, ofschoon hij dat niet met zoveel woorden zei.

Gesprek had ook de uitstraling van: samen de schouders eronder. Want dat moet natuurlijk wel de rode draad blijven. Door veel samen te praten, bevrucht je elkaar. Heb met succes op de persconferentie op een luchtige manier het plan voor het culturele feest in 2017 aangekondigd. Duidelijk gemaakt dat er dit feest alleen komt ingeval we de titel ‘ Europese Hoofdstad 2018‘ over anderhalf jaar onverhoopt niet krijgen toegewezen. Speels benadrukt, dat we er natuurlijk niet van uit gaan dat onze operatie mislukt, maar dat we met dat plan voor 2017 -met opzet een jaar eerder dan de officiële Hoofdstad!- aantonen cultureel bij de tijd te zijn en vooral ook stimulerend bezig zijn. Zo’n instelling slaat ook aan bij de media.

De pers had ook deze keer echt wel oren naar wat ik zei. Vaak veel bijval. Met zoveel concrete uitspraken achter de hand, kon het niet stuk. Slechts een enkele onnozele vraag. Een journalist kon het niet laten om te vragen wat ik er nou van dacht dat er nog steeds wat ruis was over mijn honorarium, ‘met name in het Provinciehuis’, zo voegde hij er aan toe om te laten merken dat hij daar goed was ingevoerd. Ad rem geantwoord: Zie ik er uit alsof ik vannacht niet goed geslapen heb? Hier en daar een lachje. Klaar. Ook goed interview bij de Brabantse omroep. ‘Heb ze extra ingeseind en zo’, zei Wim me. Had hem nog gevraagd of ze dat van hem pikken. Besmuikt fluisterde hij: ‘Pikken? Wij betalen ze toch’. Benieuwd naar de kranten van morgen. Wordt mooie dag.

Marinus Cultanus werkte nog wat mails weg. Zijn stemming kon niet beter. Hij was zeer tevreden over de manier waarop hij de tips van Bart had verwerkt tot een spraakmakend momentum, waaruit daadkracht en visie spraken. Bart zou er van opkijken en hij niet alleen. Marinus koesterde zijn binnenpretje.

Volgende aflevering:  Een pijnlijke afknapper, 9 juni

Aflevering 1: Een grootse missie

Aflevering 2: Een epicentrum

Aflevering 3: Behoeder van het sprookje

Aflevering 4: Een gouden publiciteitsstunt

 

3 Reacties op “MARINUS CULTANUS (5)”

Reageer