Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
mei 2012
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

MARINUS CULTANUS (4)

Cultureel feuilleton 2018 door Christiaan van Oorschot


Een gouden publiciteitsstunt

Brabants culturele powerman Marinus Cultanus nu volop in de publiciteit met zijn bidbook als sollicitatie voor de titel ’Culturele Hoofdstad van Europa 2018’, had even een dipje gehad, want sommige reacties op zijn bidbook waren niet zo juichend, althans niet zo juichend als hij had verwacht. Maar zijn vrienden rapporteerden, dat de plannen ‘in het algemeen goed waren gevallen‘. Stiekem had hij gehoopt dat hem in de kranten meer eer zou zijn toebedeeld. Zo in de trant van : ‘Knap doorwrocht plan’ met een verwijzing naar zijn visie. Persoonlijke reacties waren er genoeg geweest. Daar niet van. Met name de reactie van zijn vriend Bart van de Efteling hield hem bezig.

Uit de notities van Marinus:

Heb nou wel gemerkt dat je met Bart toch moet uitkijken. Mijn grap over het beste sprookje pikte hij niet op.

Meteen kwam hij met een suggestie. Hij stelde voor om van het budget van 140 miljoen het komende jaar enkele forse bedragen in een apart potje te stoppen. We waren het er samen snel over eens, dat het aanleggen van een buffer in deze crisistijd altijd van visie getuigt. Zo’n buffer hadden de banken ook moeten aanleggen. Was het niet zo in de gort gelopen, de sufferds. Maar al pratend drong zijn achterliggende gedachte tot me door. Slimme man, zeker. Hij maakte me duidelijk dat een spaarpotje handig is voor het geval de titel niet wordt toegekend. Over anderhalf jaar krijgen we te horen of we zijn gekozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Dan zou de eventuele nare boodschap van een afwijzing weggewerkt kunnen worden door een groot Brabants Cultureel Festival te organiseren. Natuurlijk komt er geen afwijzing. Maar je moet in zo’n megaproject wel met alles rekening houden. Ziet Bart glashelder.

‘Het geld heb je en iedereen is er tegen die tijd klaar voor. Een soort kampioensfeest als je verloren hebt. Zo moet je dat zien. Past in deze ellendige tijd. De mensen willen juist nu feesten. Ellende omzetten in vreugde’, doceerde Bart nog.

Met ‘tot horens of mails en succes’ had Bart hoffelijk het gesprek beëindigd zonder een culinair treffen aan te kondigen. Komt wellicht een volgende keer, dacht Marinus. Hij liet het gesprek de revue passeren en bracht Bep op de hoogte van de hoofdlijnen, onontbeerlijk voor een secretaresse. Terloops merkte ze op: ‘Is dat reservepotje wel zo’n verstandig idee. En waarom komt Bart juist nu met dat plan?’ Ja, waarom? Een zenuwachtig gevoel bekroop hem, maar niet lang. Komt goed, sprak hij zich moed in. Ze zouden nog op kijken. Nog het meest Bart. ‘Zonder het te beseffen heeft hij me een gouden publiciteitsstunt in handen gespeeld’, concludeerde Marinus opgewonden.

Volgende aflevering, Kapitale inhaalslag: 1 juni

Aflevering 1: Een grootse missie

Aflevering 2: Een epicentrum

Aflevering 3: Behoeder van het sprookje

Aflevering 4: Een gouden publiciteitsstunt 

Een reactie op “MARINUS CULTANUS (4)”

Reageer