Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2018
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Groot Dictee der Nederlandse Taal herboren

taalstaatZaterdagmorgen in de Bibliotheek van Haarlem, de stad waar volgens het traditionele gezegde het beste Nederlands wordt gesproken. In het midden presentator Frits Spits. Foto Twitter/Dave Kentie.


Het Groot Dictee der Nederlandse Taal is herboren. Dankzij het radioprogramma De Taalstaat van Frits Spits (elke zaterdag 11-13 uur op NPO Radio 1) en taalkundige en –kunstenaar Wim Daniëls, die voor 2018 de tekst leverde.

Dat dictee onderscheidde zich (in gunstige zin) van de mallotigheden in voorgaande jaren op televisie, die waarschijnlijk mede tot het  einde van die 27-jarige versie hebben geleid. Philip Freriks las ook dit 28e dictee voor en nam daarmee definitief afscheid van het fenomeen. Pieter van Diepen uit Leiden werd met maar twee fouten winnaar. Zijn reactie: ‘Vijf minuten beroemd.’
Volgende keer wel weer graag de Vlamingen erbij.

Het dictee, waarvan de problematiek vooral zat in samengestelde woorden (al dan geen koppeltekens) en in enkele in het Nederlands opgenomen Friese woorden (als skûtsjesilen) had als titel Een klimaatmaat, waarmee tevens het onderwerp is aangeduid: de opwarming van de aarde en haar klimatologische gevolgen.

Hieronder plaatsen we de volledige tekst, waarbij de ‘moeilijkheden’ rood zijn weergegeven. Het dictee kon natuurlijk thuis worden gemaakt, maar er waren ook negentien bibliotheken in het land, waar je kon meeschrijven en het gebeuren in Haarlem op scherm volgen.

De opkomst in de bibliotheek van CultuurSpoor Best viel tegen: zes mensen, inclusief directeur Ingrid van Beek. Misschien is zaterdag rond het middaguur toch niet zo geschikt.

Nota bene een niet-Bestenaar was met slechts twaalf fouten winnaar: Johnny Brock uit het noord-oost Brabantse Oeffelt.

Waarom had hij voor Best gekozen en niet voor de voor hem meer nabije bieb in Den Bosch?

Brock: ‘Ik vond Best leuker en bovendien heb ik vroeger veel in deze streek gewerkt.’

Voorpagina hhBest

klimaatmaat

Zie ook: Groot Dictee, vervolg

Een reactie op “Groot Dictee der Nederlandse Taal herboren”

Reageer