Wie is online
19 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2018
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Handelsoorlog om wat eigenlijk

Peter Stiekema


Lang verwacht en ook gekomen: de handelsoorlog van de VS versus Canada, Mexico, de EU en nog wat andere landen. Donald Trump, die zichzelf en soort man van staal acht, maar in werkelijkheid niet meer dan een menselijke schroothoop is, heeft met ingang van vandaag hoge heffingen op buitenlands staal gelegd. 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Europa slaat wat zwakjes terug met heffingen op Levi’s Jeans (Wie draagt deze Amerikaanse teelballenkraker eigenlijk nog?) en pindakaas.

 

 

 

De Amerikaanse pindaboerenfamilie Carter – inderdaad gerelateerd aan de oud-president – heeft inmiddels uit voorzorg al faillissement van de pindafarm aangevraagd. Verder Amerikaanse whiskey’s (het Schotse of Ierse alternatief is meestal veel smakelijker) en motorfietsen van het merk Harley Davidson (probeer eens een BMW of Honda zou ik zeggen).

Op termijn zijn er alleen maar verliezers

Als je op dit niveau zo doorgaat dan zullen binnenkort paperclips, punaises en Oostindische inkt uit de VS ook wel onder de heffingen vallen. De VS beginnen met belangrijke grondstoffen en de EU antwoordt met heffingen op wat onbelangrijke kant-en-klare producten. Zo ga je de oorlog niet winnen natuurlijk. Trump heeft inmiddels gedreigd met heffingen van 25 procent op Europese auto’s.  Als Europa op dezelfde manier antwoordt dan wordt mijn Jeep nog een bezienswaardigheid.

Europa is sowieso aan de verliezende hand. De maatregelen van de VS zijn al ingegaan en die van de EU doen dat pas eind juni. Bovendien vertegenwoordigt de waarde van de Europese export een bedrag van ruim 6 miljard en die van de Europese reactie slechts drie miljard. 6-3 voor Trump voor de simpele zielen onder ons. Bij voortgezet beleid zal deze oorlog op termijn echter alleen maar verliezers kennen, door het instorten van de wereldeconomie, tenzij het gezond verstand gaat zegevieren. Alleen heb ik bij Donald Trump nimmer zelfs maar  een  fractie van gezond verstand kunnen bespeuren.

Voorpagina hhBest

Reageer