Wie is online
8 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Achterom kijken 78

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Een boeren bakhuisje

boerenbakhuis_bij_Galder

 

Hier en daar op de Brabantse zandgronden zie je ze nog wel: boeren bakhuisjes. Ze stammen uit de tijd dat de boeren met hun gemengd bedrijf nog geheel zelfvoorzienend waren.

 

In den herd, waar werd geleefd, brandde een open vuur. Dat is moeilijk broodbakken. Bovendien was zo’n vrijstaand bakkerijtje natuurlijk veiliger. Hier kwam de platte roggemik uit, met een doorsnee van wel 40 cm. Tot na de Tweede Wereldoorlog waren deze huisjes nog volop in gebruik. Tijdens die oorlog bakte Pieta Koyen in Molenschot voor ons regelmatig zo’n mik. (Heel welkom, want van het kleffe zogenaamde regeringsbrood kon je niet leven.)  Dit huisje fotografeerde ik in de jaren vijftig bij de monumentale hoeve De Zwaantjes in Galder. Tussen het huisje en de appelboom kun je nog net een stukje van de oven zien. Inmiddels is dit erfgoed ongetwijfeld gerestaureerd.

Reageer