Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2014
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Achterom kijken 41

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

’Men kan zelfs met de lift naar de derde verdieping’leeuwarden_hotelflat001

Deze foto van de zogenaamde hotelflat aan het Europaplein in Leeuwarden, opgeleverd in 1959, zou ik niet zo gauw in deze rubriek geplaatst hebben, ware het niet dat de context zo aardig is. Die wetenswaardigheden dank ik aan de ijverig twitterende Redacteur Erfgoed ( @LC_erfgoed ) van de Leeuwarder Courant, die in zijn krantenarchief dook. Citaat, typisch jaren  vijftig: ‘Ook kan men met de lift naar de tweede en derde verdieping, hetgeen voor een hotel in het noorden ook een bijzonderheid is.’

 

 

lc_hotelflat

Van de manier waarop ik mijn foto’s heb gearchiveerd heb ik zelf geen hoge hoed op. De info beperkt zich doorgaans tot een simpele vermelding van het onderwerp, zonder datum! Goed dat er dagbladen zijn, die zich niet te hoog achten, ‘n eenvoudige blogger tegemoet te komen. Zo heeft het Eindhovens Dagblad wel eens geholpen bij het identificeren van een ‘historische’ foto’ uit Budel. Maar nog mooier is de constante wisselwerking tussen de Redacteur Erfgoed van de Leeuwarder Courant en ondergetekende, die geheel via Twitter loopt.

De LC plaatst af en toe een link naar mijn foto en geeft zonodig een aanvulling of commentaar. Het omgekeerde gebeurt ook. De Redacteur Erfgoed meldde vorige week het ‘vijftigjarig jubileum’ van een andere flat aan het Europaplein, wat voor mij aanleiding was, hem met bovenstaande foto te confronteren. Bingo! Hij stuurde mij, alweer via Twitter, dit artikel uit de LC van 24 augustus 1959 toe. Ik vind dat stukje een specimen van de gedegen verslaggeving van die krant, destijds. En niet alleen vanwege de vermelding dat alle hotelkamers voorzien zijn van rijkstelefoon. Geen detail of relevant gegeven ontsnapt aan de aandacht van de anonieme journalist. (De LC deed toen zelfs niet mee met de gewoonte er Van een onzer verslaggevers boven te zetten.) De krant reageerde ook op de vorige foto (nr.40) in deze rubriek en lokte daarmee weer een kritische reactie van mijn kant uit.

Zo houden wij met z’n allen ons erfgoed bij. Leve het internet.


Als je op de namen klikt, zie je de kwaliteiten van de schrijvers. Beiden houden zich intensief bezig met ‘de nieuwe journalistiek’.

Een reactie op “Achterom kijken 41”

  • Dat Europaplein is intussen al jaren punt van discussie, zo lezen we nu weer in de LC. Het moet verkeerstechnisch worden aangepakt, ten koste van vele miljoenen. De gemeenteraad moet daar dezer dagen over beslissen, maar die raad is ernstig verdeeld en omwonenden zijn sowieso tegen elke verandering. De druk van het autoverkeer zou ook opgevangen kunnen worden door wat daar ‘de haak’ om de rand van de stad wordt genoemd. De LC schrijft: ‘Nog even en in de nieuwe uitgave van de dikke Van Dale kan achter de betekenis van het woord ‘besluiteloosheid’ ook tussen haakjes “Europaplein Leeuwarden” worden vermeld.’

Reageer