Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2013
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Achterom kijken

Ben bezig, mijn foto-archief – teruggaand tot ca. 1955 – te digitaliseren. De foto’s zijn deels nog in zwart-wit en gemaakt op rolfilm in 6 x 6 formaat met respectievelijk een Agfa-balgcamera en een Rolleiflex. Later werkte ik met een Canon spiegelreflex-camera, ook nog gedeeltelijk in zwart-wit. Als dagbladjournalist maakte ik incidenteel ‘nieuwsfoto’s’, maar in het algemeen ging en gaat mijn voorkeur uit naar foto’s met een documentair karakter. ’n Beetje camjo avant la lettre, al was dat toen nog enigszins omstreden. (Ieder z’n vak.)
In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik opnamen die zijn gemaakt in Friesland (1956-1961) en in Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961) Ook zijn foto’s uit het buitenland, met name Duitsland en Frankrijk, te verwachten. Klik op de foto voor weergave van het originele formaat in een nieuw venster. Het kan nodig zijn, het beeld daar te vergroten met de toetsencombinatie <Ctrl>-(+) © Guido t’ Sas.

 

Een eerste-steen-legging in Budel Dorplein, 1962Eerste steenlegging Budel-Dorplein

Aanvankelijk had ik moeite met het identificeren van deze foto. Ik wist alleen dat het om een eerste-steen-legging ging in Budel-Dorplein. Ik deed daarom een beroep op het Eindhovens Dagblad, dat wel vaker aan zijn lezers vraagt om detail-informatie over oude foto’s. En met succes. Deze foto moet in 1962 zijn gemaakt.

Does Bartels uit Eersel meldde de krant:

‘De foto van de eerste steenlegging  in Budel Dorplein gaat over de bouw van de inmiddels afgebroken St Andreasschool, geopend in 1963. Ik zat toen in de derde klas. Waarschijnlijk sta ik ook ergens op de foto.
Het hoofd van de school, meester Bekkers, spreekt de menigte toe met megafoon. Tussen de kinderen staan de schoolmeesters, meester Kroese (met baard), meester Raymakers (met stropdas) en daarnaast meester Zegveld.  Juffrouw Mandigers staat helemaal links. Op de voorgrond, met hoed staat pastoor Thijssen, geflankeerd door waarschijnlijk de directeur van de zinkfabriek.’

Bekijk de originele foto in een apart venster. (Zo nodig vergroten door gelijktijdig <Ctrl> en (+) in te drukken,

Reageer