Wie is online
3 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2014
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Achterom kijken 40

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

Verkiezingsuitslagen, maar dan in de jaren vijftig

verkiezingsuitslagen_50er00

In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er nog geen verkiezingsuitslagen op televisie. Het ANP verspreidde ze wel via de telex en ze werden natuurlijk door de radio doorgegeven. Dagbladen en politieke partijen verzorgden een bulletindienst aan hun (bij)kantoren.

Oldenhof,-Harm001Als scout bracht ik in die tijd uitslagen van wijkstembureaus, uiteraard per fiets, naar het toenmalige Dagblad De Stem aan de Reigerstraat in Breda. De stemlokalen sloten toen al om zeven uur, zodat de voorlopige uitslag zeker voor middernacht bekend was.
Het KVP-gezinde
r.-k. dagblad Ons Noorden op de Tuinen in Leeuwarden (een kopblad van het Noordhollands Dagblad van de familie Stumpel en gedrukt in Hoorn) bulletineerde ook en liet de uitslagen via een luidspreker-installatie becommentariëren door de hbs-leraar Harm Oldenhof (foto) uit Heerenveen, waarvoor ik graag mijn redactioneel bureau beschikbaar stelde.

De belangstelling was groot, wel van uitsluitend mannen. Tegelijkertijd had de PvdA een stek op het Friese Provinciehuis aan de Tweebaksmarkt, waar de toenmalige gedeputeerde Brouwer het commentaar verzorgde. Beide heren gingen behoorlijk tegen elkaar te keer. Friesland was overwegend rood.

De volgende morgen zat er een fluim op het raam van Ons Noorden.

 

Reageer