Wie is online
10 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2024
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Dankzij voetbal twee grote zangers

mercury_marley

Freddie Mercury en Bob Marley


oe groot zou het percentage Nederlanders zijn dat voetbal tot zijn levensmotto heeft gemaakt. Nee, niet afgaan op de deinende Oranjemassa’s in de Duitse steden. In elk geval rechtvaardigt niets het op één avond bezetten van de twee belangrijkste tv-kanalen. Dat is een vorm van schoffering van wat ik maar overig Nederland zal noemen.

Gelukkig zijn er alternatieven. Dankzij de alertheid van Levensmaatje, dat nogal wat jaren jonger is dan ik, twee van de VRT bewaarde, geweldig boeiende documentaires gezien over beroemde zangers uit het midden van de vorige eeuw: Freddie Mercury en Bob Marley.

Freddie was niet alleen ‘n geweldenaar in zijn kunst, hij kwam, zij het vrij laat uit de kast als homosexueel in een tijd dat zulks absoluut niet kon. In Engeland nog wel. Marley, was een op Jamaica straatarm geboren zogenaamde halfbloed (dat heeft hem trouwens aanvankelijk geremd onder de zwarten). Hij werd The King of Reggae genoemd. Zijn levenshouding was vooral verbindend. Marley overleed op 36-jarige leeftijd aan kanker.

Mercury, wellicht de populairste rockartiest aller tijden, met een geweldige stem, legde het op 45-jarige leeftijd af tegen de aids, in een tijd dat tegen het HIV-virus nog geen afdoend middel was gevonden.

Hebben de documentaires trouwens op twee opeenvolgende avonden gezien. Die over Marley duurt wel meer dan twee uren.

Voorpagina hhBest

Reageer