Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2023
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Leo Legrand, fotograaf

leo_legrand_karrestraat

indelijk serieus maar vergeefs gezocht naar gegevens over de Bredase fotograaf Leo Legrand (ca 1900). De aanleiding was een tot kleurenfoto gemaakt uiteraard zwart-wit exemplaar door hem genomen van de Karrestraat in het zaterdagse magazine van AD en consorten. Colorizing heet dat. Ik heb die prent met Photoshop weer teruggezet naar, ik veronderstel, de oorspronkelijke staat.
<- De Karrestraat ligt in het verlengde van de Ginnekenstraat, waar Legrand een fotozaak had. Bij de foto kan ik nog opmerken dat de rails van de paardentram van het Bredase station naar Ginneken nog present zijn.

Wat ik tot dusver van Leo Legrand wist, komt van mijn vader. Ze waren bevriend en beiden lid van de Rederijkerskamer Vreugdenda(a)l, een Breda’s toneelgezelschap dat in  de archieven al in 1492 wordt genoemd.

leo_legrand_oudersLeo portretteerde niet alleen op een voor ca. 1912 originele manier mijn ouders-> maar maakte ook zogenaamde kabinetfoto’s van Henri t’ Sas als de personages in Herman Heijermans’ transformatiespel De Jonge Jan.

De database van het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) bevat nog geen gegevens uit het Bredase bevolkingsregister, dus ook daar ving ik bot bij mijn zoektocht naar Legrand. Ook het Bredase stadsarchief biedt geen soelaas. Wel leverde de term Vreugdendaal nog enkele foto’s op van een ‘onbekende fotograaf’ in de collectie van het Nederlands Theaterinstituut.

Een reactie op “Leo Legrand, fotograaf”

Reageer