Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2022
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hoofdrol voor kinderen in Deense oorlogsfilm

Nog nooit zijn een oorlog en haar gevolgen zo gedetailleerd op tv te zien geweest als het uitzichtloze drama dat zich momenteel in Oekraïne voltrekt. ‘t Is maar hoe je het ervaart, maar ook al is er na het aanschouwen van al die ellende behoefte aan pure afleiding en ontspanning: de Netflixfilm Skygget mit oje die sinds woensdag is te zien, is een kunstwerk, gemaakt naar de waarheid in WO2.

Een jongen met eieren op zijn bagagedrager fietst fluitend naar huis als hij getuige is van de beschieting van een auto met bruiloftsgasten. Bij  het zien van de dodelijke gevolgen raakt hij zo getraumatiseerd dat hij niet meer kan praten. Beginscène van de meesterlijke Deense film uit 2021 Skygget mit oje (Engels: The shadow in My Eye). Later zal die jongen een ontroerende rol spelen bij het opsporen van slachtoffers.

Kern van het verhaal, verwerkt door regisseur Ole Bornedal, is namelijk een ‘vergissingsbombardement’ van de Britten op een nonnenschool in Kopenhagen. De hoofdrollen zijn zodoende weggelegd voor een schare kinderen. Het is op zich een wonder, hoe Bornedal erin slaagt, die jongens en meisjes te inspireren tot ongeëvenaarde acteerprestaties.

De film bevat als onvermijdelijk schokkende scènes (de leeftijdscategorie is daarom 16 jaar), met name die van martelpraktijken van de Gestapo (Geheime Staatspolizei) en trawanten, die bovendien proberen hun slachtoffers – verwachtend wat er gaat gebeuren – als menselijk schild te gebruiken.

Intrigerend zijn ook de religieuze interpretaties, kenmerkend voor het tijdsgewricht. Zo kust een jonge non een geüniformeerde collaborateur die ze de duivel noemt en leert hem vervolgens bidden.

Niet te missen.

Voorpagina hhBest

Reageer