Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2021
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

‘Carnavalsseizoen’ gewoon zin in feest

Als het carnavalsseizoen bestaat, dan beperkt het zich van oudsher (nee, vroeger was niet alles beter) tot de drie dagen vlak voor de veertigdaagse vasten, te beginnen op zondag na de hoogmis.

Meer op ManierenVoorpagina hhBest

2 Reacties op “‘Carnavalsseizoen’ gewoon zin in feest”

  • In het stukje is sprake van de hoogmis. We hebben het gevoel dat dat enige uitleg behoeft. Ten tijde dat de zogenaamde zondagsplicht voor r.-k. nog bestond (althans, wanneer de bisschop de onder hem ressorterende gelovigen daarvan niet had ontslagen) waren er op zon- en feestdagen wel vier missen, afhankelijk van het aantal parochiepriesters dat voorhanden was. De laatste – gezongen – mis, meestal gecelebreerd door de pastoor, was de hoogmis. Wie wilde uitslapen moest dat dus betalen met een langere dienst. De zondagsplicht verzaken is (was) een zonde. Je kon ook op zaterdag naar de avondmis gaan; dat was ook geldig. Naast de zondagsplicht was er de plicht een keer per jaar, rond Pasen, te biechten.

  • Limburger:

    ‘Op de elfde van de elfde begint het carnavalsseizoen’. Flikker toch op. Carnaval begint op Vastenavond (in 2022 op dinsdag 2 maart) na gedane arbeid en eindigt die zelfde avond om 12 uur. Punt uit.

Reageer