Wie is online
15 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2021
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Leuk wonen in België

Peter Stiekema


inds 1 september ben ik officieel inwoner van België, al woon ik maar 500 meter over de grens, even ten zuiden van Slenaken. In de Voerstreek dus, waar in de jaren zeventig, tachtig/begin negentig nog een behoorlijke taalstrijd is uitgevochten. Ik ben niet de enige Nederlander die zijn domicilie daar heeft gekozen.

Er wonen iets meer dan duizend Nederlanders in de gemeente Voeren, met vierduizend inwoners een kleine Belgisch-Limburgse enclave in de provincie Luik. Dunbevolkt ook, een ander voordeel.

We konden in Zuid-Limburg geen geschikt woonhuis vinden, of we visten net achter het net, want zelfs huizen in de hogere prijsklassen waren soms binnen één etmaal al verkocht.
Uiteindelijk viel onze keus dus op het gehucht Nurop, even boven Teuven, waar het bekende restaurant Moeder de Gans is gevestigd. Er zijn nog een paar etablissementen daar in de buurt, zoals Restaurant Modern en The Kings Head. Ze liggen bijna op schootsafstand van elkaar, zal ik maar zeggen. En dan dreigen we nog Biercafé De Zotte Lambiek (foto) te vergeten, die slechts een goede zevenhonderd meter van mijn woonstede ligt. 110 soorten bier verkoopt eigenaar Guido, oorspronkelijk uit Gronsveld, daar. En proeven zal ik ze allemaal, daar krijgen we de tijd nog wel voor.
Het is dus leuk wonen in de Voerstreek, met zijn hoge heuvels en diepe dalen van Gulp, Voer, Veurs en Berwinne, die bij zware regenval helaas ook de nodige problemen met zich meebrengen. Maar daar zitten we, of liever wonen, we ver boven.
Groot voordeel is ook dat we eindelijk van die misselijkmakende premier Rutte verlost zijn, die ongetwijfeld de baas  zal worden van het voortzettingskabinet Rutte 3. Ik heb namelijk nog niemand van de onderhandelaars zien lopen met een briefje onder de arm met daarop geschreven ‘Wat moeten we doen met Rutte. Functie elders?’ Maar misschien is het een idee voor Kaag cs en kan er iets in Europa voor Markje worden gevonden. Succes ermee in dat geval. Ik blijf het gerommel met steeds minder belangstelling vanuit de verte bekijken. Dat doet enorm veel deugd. En over De Croo niets dan goeds, dat mag ook wel eens gezegd worden. In ieder geval voorlopig toch nog.
 
Voorpagina hhBest

 

Een reactie op “Leuk wonen in België”

  • peter stiekema:

    Ze hebben toch naar mij geluisterd. Segers (CU) heeft een aantal stukken in de trein laten liggen. De Volkskrant schrijft er over.

Reageer