Wie is online
13 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2019
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Dolletjes

joopterheul

n opeens krijgt Cissy van Marxveldt, schrijfster van meisjesboeken in de jaren twintig en dertig, ‘n soort van erkenning. En niet van de eersten de besten. Figuren als Sylvia Witteman, Nicolien Mizee en Judith Elselin blijken haar Joop ter Heul nog regelmatig te herlezen. Nostalgie? Merkwaardig, want het zijn erfenissen van hun (groot)moeders, die toen bakvisschen waren en, als prinses Juliana, alles dolletjes vonden.

 

 

 

Katja de Bruin (ooit coach van Achterwerk en zelf min of meer bij toeval ook een adept) wijdt er in de vpro gids een verhaal aan en citeert Witteman, waar die in de Volkskrant de latere man van Joop ter Heul, een goed ogende rijke bankier, ‘een klootzak’ noemt.

Als Joop hem aan tafel vertelt dat zij de aardappels in de gootsteen heeft laten vallen, weigert hij die te eten. Dat soort dingen.

Moest ik opeens denken aan een bekentenis van mijn moeder: die had per ongeluk een snufje soda in plaats van zout bij de piepers gedaan. Mijn vader merkte niks. Meteen maar even vertellen dat ze in 1911 na een ‘omstreden’ verkering (de vader van de bruid was er tegen) voor de kantonrechter zijn getrouwd. Ze betrokken een huisje aan de Prins Hendrikstraat in Ginneken en omdat ze in die tijd nogal eens onderwerp van roddel waren, zette mijn vader het trouwboekje voor het raam.

henri_dinaDe foto is van Leo Legrand, die toen een zaak had aan de Ginnekenstraat in Breda. Het mag best een kunstfoto worden genoemd. Niet geposeerd, zoals toen algemeen gebruikelijk was en gemaakt zonder flitslicht, toen blitz genoemd.

Een reactie op “Dolletjes”

Reageer