Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
oktober 2018
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Macaber verhaal over architect Odulphuskerk

Via tweet van Brabants Historiscch Informatie Centrum (BHIC). Overigens kwam het in de begintijd van de fotografie wel vaker voor dat pas overledenen ‘op het nippertje’ in een (groeps)foto werden opgenomen. Klik hier

 

 

 

Marilou Nillesen schrijft in dit artikel De bruidsfoto des doods onder meer:

‘De kunstenaar Weber maakt zich niet zo druk om planning en begroting en is voorstander van uitvoering in eigen beheer. Maar dit leidt tot veel onduidelijkheid, vertraging of zelfs het stoppen van de bouw. De rompslomp en teleurstellingen die dit met zich meebrengt, is voor veel pastoors te veel. Gesteld wordt dat de pastoor van Best door alle deceptie zelfs overlijdt, nog voordat de kerk klaar is.’

Het lijkt ‘n beetje of architect Weber de pastoor de dood in gejaagd heeft, maar dat lijkt ons een nogal vergaande conclusie. De bouw van de Bestse Odulphuskerk wordt door Jean Coenen (+) gedetailleerd beschreven in zijn geschiedenisboek Te Best Wart. Daar staat onder meer: ‘Bouwpastoor Theodorus van der Velden meende goedkoop uit te zijn door geen aannemer in de arm te nemen’. Hij misrekende zich in de kosten, die uiteindelijk uitkwamen op 93.000 gulden. Na zijn dood bleek dat zijn administratie een chaos was.

Pastoor en architect hebben hun gebeeldhouwde portretten in het priesterkoor van de Bestse kerk, een rijksmonument.

Voorpagina hhBest

6 Reacties op “Macaber verhaal over architect Odulphuskerk”

Reageer