Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2018
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

De derde molen

standerdmolen

Gibert de Kort vertelt over ‘zijn’ standerdmolen 3. Foto © Jan van de Ven


Jan van de Ven
molenaars zijn trotse lieden. het blijkt uit de manier waarop zij vol vuur vertellen over hun molen en hun vak. En bij Gilbert de Kort is dat al niet anders. Hij is al tientallen jaren de molenaar van ‘standerdmolen 3’ in Heusden, op de vestingwal aan de noordwestzijde van het stadje.

 

 

 

Vandaag (zaterdag) heeft de kort zijn molen opengesteld voor publiek. De wieken draaien rond, maar ze zijn minder enthousiast dan de molenaar. Er staat maar een zuchtje oostenwind, en da’s te weinig. ‘De molen draait eigenlijk maar vanaf windkracht 3’, aldus De Kort. En zoveel wind staat er op deze warme dag nog niet. Het gaat van zuchtje tot zuchtje; van even draaien tot stilstaan. De korenmolen maalt dan ook niet. Om de steen in beweging te krijgen moet er echt wat harder geblazen worden.

Ze blijven imposant, die oude molens (of reconstructies daarvan), met die oude techniek die nog steeds werkt. Deze molen is als laatste van de drie oorspronkelijke molens herbouwd tijdens de reconstructie van de vesting. De bouw werd in 1975 voltooid.

Meer op beeldenstormer.nlVoorpagina hhBest

Reageer