Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2016
Z M D W D V Z
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Fietsers Hoofdstraat Best aanhoudend in de knel

fietsers_hoofdstraat
De gemeente Best probeert met tekst en beeld de inwoners met de fiets aan het winkelen te krijgen, maar als het gaat om een bezoek aan de Hoofdstraat, denken we dat veel goedwillenden er toch liever van af zien. Vooral ter hoogte van de Odulphuskerk vereist het voor fietsers ware doodsverachting. Het nieuwe straatprofiel is te smal en veel automobilisten denken alleen aan zichzelf.

 

 

Fietsers raken in de Hoofdstraat (buiten het autovrije gedeelte) aanhoudend in de knel. De problemen doen zich vooral voor als een auto (we hebben het even niet over streekbussen en vrachtwagens) een tegenligger ontmoet. De bestuurder moet dan naar de (uiteraard rechter) fietsstrook uitwijken en eventueel achter een voor hem uit rijdende fietser blijven. Er zijn er nogal wat, die daar geen zin in hebben; ze wringen zich tussen de tegenligger en de fietser door, welke laatste dan het vege lijf moet redden door richting trottoir van de fiets af te springen.

Ook komt het voor dat iemand achteruit inparkeert op de daartoe bestemde plaatsen naast de kerk, in de Nazarethstraat en zich dan niets aantrekt van achterop komende fietsers.

De conflicten tussen fietser en automobilisten doen zich om de haverklap voor. We hebben op een zaterdagmorgen (weekmarkt!) een vrouw, die van de fiets moest springen, woedend een klap op het dak van een auto zien geven.

Strepen

Er is bij handhaven van het wegprofiel, afgezien van de plicht van automobilisten, te wachten, maar één oplossing. Afbakening van de fietsstroken met een onderbroken streep. Laat men dat met witte stenen doen, want bij voorbeeld op de Oirschotseweg zijn de strepen door slijtage al jaren niet meer te zien. Ononderbroken strepen kunnen natuurlijk niet, want dan zouden auto’s nooit voor tegenliggers kunnen uitwijken; onderbroken strepen verplichten volgens het wegenverkeersreglement autoverkeer in voorkomende gevallen achter de fietser te blijven.

Goddank heeft de problematiek hier niets  met het autovrij houden van een deel van de Hoofdstraat te maken. Daar is  het voor fietsers en voetgangers tegenwoordig een winkel- en versnaperingparadijs.

De rest van de Hoofdstraat wordt door veel doorgaand verkeer gebruikt. Oorzaak is onder meer het ontbreken van een goede bewegwijzering richting Son en Breugel bij de rotonde Ringweg/Oirschotseweg.

Voorpagina hhBest

Een reactie op “Fietsers Hoofdstraat Best aanhoudend in de knel”

 • José van Gerwen:

  Inderdaad het fietsen in het centrum van Best
  is meestal levensgevaarlijk. Ik fiets daarom
  het liefst door de Molenstraat en dan door de
  Nazarethstraat en stap dan af aan het einde
  acter de parkeerplaats bij A.H. en loop zo
  naar de overkant naar de Boterhoek. Je moet
  dan ook wel goed uitkijken maar dat is beter
  te overzien. GEMEENTE doe er wat aan !!!!!!

Reageer