Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2016
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

‘Groeiend Best wordt hier beter van’

gb
Het vertrouwde kantoor van Groeiend Best aan de Bosseweg blijft.


Wereldschokkend was het bericht natuurlijk niet, maar ingrijpend was de inhoud wel: de overname van het huis-aan-huis-blad Groeiend Best door De Persgroep Nederland, sectie DeWeekkrant. Immers, GB is niet alleen maar een  advertentieblad. Ze vervult in Best al 58 jaar een belangrijke functie. Als communicatie-medium op plaatselijk niveau en als discussieforum. Noem het gerust immaterieel erfgoed. De vorige eigenaar, Matthieu van der Kruijs: ‘De krant wordt er beter van, niet in de laatste plaats door de landelijke advertenties, die het collectief nu eenmaal eerder worden aangeboden.’ GB behoudt haar kantoor aan de Bosseweg en de drie vaste medewerkers plus de free lance (raads)verslaggever zetten hun werk bij de ‘nieuwe baas’ gewoon voort.

dekking_hah
Dekking van de huis-aan-huis-bladen van De Persgroep Nederland in de provincie Noord-Brabant. Als het over de regionale dagbladen van De Persgroep zou gaan, opererend onder AD/R Nieuwsmedia (drie), zou er geen wit te zien zijn. Met de donkergroene kleur in de regio Eindhoven wordt tot nu toe hoofdzakelijk het hah-blad Groot Eindhoven aangegeven. Bron: De Persgroep/hah


Was er een economische noodzaak tot verkoop van Groeiend Best? ‘Nee,’ zegt Van der Kruijs, ‘maar op advertentiegebied – waar wij het  van moeten hebben – wordt de spoeling wel steeds dunner. Wat ook sterk heeft meegespeeld is de automatisering van zowel de redactionele werkzaamheden als de administratie.’ Daarmee is De Persgroep (die eerder de weekbladen van Wegener en de Kempenpers heeft overgenomen) veel verder. ‘En De Persgroep bekijkt de huis-aan-huis-bladen veel beter dan Wegener.’

“Hoe oud was jij, toen je de krant 28 jaar geleden aan mij over deed,” vroeg Matthieu onlangs aan Bekende Bestenaar Jan der Kinderen. “Twee en vijftig.”
‘Dat ben ik nu dus ook.’ Het is zijn bedoeling nog ‘n poosje parttime aan het werk te blijven, geleidelijk af te bouwen.

Jan’s vader, hotel- en bioscoopeigenaar (BioBest!), startte  het krantje in 1958 op heel bescheiden schaal.

‘Pareltje’

Volgens Luc Vogels, die na 25 jaar Kempenpers overstapte naar De Persgroep en nu bij het incorporeren van Groeiend Best is betrokken, werd “Uw Best(s)e Weekblad” door de Vlaamse eigenaren van het concern ‘een pareltje’ genoemd. ‘Ze wilden het graag hebben. We verwachten dat Groeiend Best een gunstige afstraling heeft op de andere titels, in het bijzonder het Oirschots Weekjournaal.’

Speelt ook de bezetting van de rotatiepersen van De Persgroep op het Bestse bedrijventerrein Heide een rol? Groeiend Best wordt sinds ‘s mensenheugenis gedrukt bij JansenPers in Gennep maar het zit er dik in dat die order naar Best verhuist, ‘al is nog niets besloten.’

Toch lijken er nog kapers op de kust, al lacht Matthieu van der Kruijs dat gevaar weg met de woorden. ‘Daar is geen ruimte voor, behalve als Groeiend Best slechter wordt.’ Het gaat dan om de zogenaamde Mooikranten, als De Mooi Rooi Krant en De Mooi Oirschot Krant, waarvan de laatste ‘n jaar geleden startte, met Bas van Turnhout in Sint-Oedenrode als franchisegever.

Van Turnhout: ‘We zijn nog niet in Best begonnen uit respect voor Groeiend Best en Matthieu, maar sluiten dat nu niet meer uit.’ De Mooi Oirschot Krant wordt overigens ook al in Best West verspreid.

Voorpagina hhBest

Een reactie op “‘Groeiend Best wordt hier beter van’”

  • De verwachting is niet uitgekomen. Mede als gevolg van de digitalisering en internet, is een kantoor in het hart van de samenleving, evenals voor de dagbladen, niet langer nodig gebleken (al komt men daar soms weer van terug). Groeiend Best is tegenwoordig in een buitenwijk gevestigd.

Reageer