Wie is online
7 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2016
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

De selectieve boosheid van Koenders

Peter Stiekema


minister Bert Koenders van BZ is boos. Nou is hij dat wel vaker, hij heeft al heel wat (kleine, niet echt interessante) landen voor de laatste keer gewaarschuwd. Echt belangrijke landen laat hij meestal ongemoeid, gaat er met de pet in de hand op bezoek. Turkije bij voorbeeld, of Saoedi-Arabië.

 

 

 

 

Turkije moeten we nog even – koste wat kost – te vriend houden om de vluchtelingencisis te helpen oplossen. Dus wat zich binnen de grenzen van dat land afspeelt, daar bemoeien we ons, Bertje voorop, zo min mogelijk mee.  Nee, Koenders is nu kwaad op Hongarije en diens regeringsleider Viktor Orban. Hongarije houdt op 2 oktober een referendum over de opvang van vluchtelingen. Dat is volgens mij een goed recht van de soevereine staat Hongarije. Alleen komt dat Bert en de EU niet zo goed uit. Ik heb Orban trouwens nooit gehoord over het Nederlandse referendum ten aanzien van het handelsverdrag tussen de EU en Oekraïne, dat in ons land weliswaar tandenknarsend werd uitgevoerd, maar ook behoorlijk tegen de plannen van de EU inging.

Bert vliegt meteen hoog de boom in. ‘Het Hongaarse referendum over de verplichte verdeling van vluchtelingen binnen de EU (dus ook naar Hongarije) is kwade opzet van de regering. Het gaat buiten de regels om’, zo sprak Koenders woensdagavond in de Tweede Kamer. Hij verwijt premier Orban  dat hij de Hongaarse bevolking het referendum heeft opgedrongen. ‘Boedapest organiseert niet een referendum uit het volk’, aldus Koenders. Het is Orban zelf die hiermee een Europese oplossing om zeep wil helpen, stelt hij. ‘

Nu is de democratie in Hongarije nog erg jong, net zoals in andere Oost-Europese leden van de EU. Een van de redenen dat ik ook altijd tegen uitbreiding van de EU met de oude Warschaupactlanden ben geweest. Maar misschien dacht Orban wel dat hij zijn qua democratische beginselen heel groene bevolking een handje moest helpen. En aan de uitslag van dit referendum op 2 oktober hoeft niemand te twijfelen, dat wordt dikke winst voor de regering-Orban en een vet verlies voor de EU, waar van eenheid steeds minder sprake is. 

Trouwens, indien er een dergelijk referendum in ons land zou worden gehouden, waar Geert Wilders op aandringt, maar de rest van de politiek niets van wil weten, zou de uitslag ook heel duidelijk zijn, zo schat ik. Democratie is leuk, maar je moet het niet overdrijven, nietwaar.

Over referenda gesproken. Wat gaat de regering doen met de uitslag van het Oekraïne-referendum van april dit jaar? Dat Rutte c.s. op de uitslag en de consequenties daarvan gingen studeren dat wisten we wel. Maar je hoort er niemand meer over, noch regering, noch parlement, noch organisator Jan de Roos en de zijnen. De Roos heeft zich inmiddels kandidaat gesteld voor een plek in de Tweede Kamer. Dat lijkt me geen verrijking, maar is wel ’s mans democratische recht. 

Voorpagina hhBest

Reageer