Wie is online
8 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2016
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Geen pluim voor Stegeman

Peter Stiekema


ondagavond was te zien hoe SBS6-programmamaker Alberto Stegeman (De bekende 17e-eeuwse Oostenrijkse dichter? Of toch de zoon van de fabrikant van leverworst?) ongehinderd een kazerne van de landmacht kon betreden, in Oirschot. In de uitzending bleek hoe eenvoudig Stegeman dat voor elkaar kreeg en er zelfs in slaagde een legerjeep te ontvreemden.

 

 

 

 

Nou moet ik zeggen dat deze programmamaker niet mijn onverdeelde sympathie heeft. Meestal melkt hij een onderwerp helemaal uit, terwijl ik denk dat een redelijk denkend mens bij voorbeeld een stalker (daar zit het programma vol mee) met enig succes binnen de tien minuten aan de politie kan overhandigen. Maar ja, dan is wel de uitzending naar de bliksem, dat dan weer wel. Dus uitzenden maar, en al die maatschappelijke kanslozen zo lang als mogelijk in beeld.

Zondagavond keek ik met groeiende verbijstering toe hoe gemakkelijk het is, als compleet onbevoegde, een kazerne te betreden in deze tijd van om zich heen grijpende terreur en alarmfases drie of meer. Geen bewaking te bekennen.

Ik begreep meteen dat het wekelijkse Vragenuurtje op dinsdagmiddag het moment was om bewindsvrouwe Hennis-Plasschaert van Defensie eens nader aan de tand te voelen. Er werden dan ook kritische vragen gesteld. Niet aan minister Plasschaert (wier achternaam doet vermoeden dat ze, in ieder geval fonetisch, een hele tuin ter beschikking heeft, met loofbomen en al), maar aan plaatsvervangster minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking.

Hennis zat ergens op een Grieks eiland, teneinde de grens te helpen bewaken tegen te grote aantallen vluchtelingen, of zoiets. Ploumen zat natuurlijk grotendeels met de mond vol Limburgse tanden. En verwees naar een in de nabije toekomst door de Defensieminister te schrijven brief, waarin een en ander nader uitgelegd zou worden.

Natuurlijk verwachtte ik lovende woorden aan het adres van Stegeman, die een en ander feilloos had blootgelegd.  Op 27 april zou er toch wel een lintje voor hem in moeten zitten. Het tegendeel blijkt waar. Hennis -Plasschaert (ook bekend als majoor Hotlips) geeft in een brief aan de Kamer aan er niet over te spreken te zijn dat Stegeman ongestoord een militaire kazerne kon oprijden om vervolgens weg te rijden met een jeep.

Tot zover begrijp ik het. ‘Wat een bewaking’, moet ze gedacht hebben. Maar nee, ‘Het onbevoegd betreden van een defensielocatie is te allen tijde onacceptabel’, schrijft de minister in de brief. Dus niet de bewaking, maar Stegeman krijgt een veeg uit de pan. In 2008 lukte het de programmamaker ook al om binnen te dringen op de basis Woensdrecht, waar hij in de buurt van de helikopters kwam. De beveiliging werd toen onder de loep genomen, maar heeft kennelijk niet tot verbeteringen geleid.

Uit opmerkingen van Kamerlid Bontes bleek dat op een aantal bases de beveiliging geschiedt door ongewapende burgers, die daartoe zijn ingehuurd. Verder schrijft de minister dat ‘bewaking en beveiliging een continu proces van risicomanagement is, waarvoor binnen vooraf gestelde grenzen een zeker risico wordt geaccepteerd’. En nu maar hopen dat al die gretige terroristen geen tamelijk onbegrijpelijk Nederland kunnen lezen, want veel gemakkelijker kan het hen niet gemaakt worden. En ook niet nog leuker.

Reageer