Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
april 2016
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Op zoek naar een stembureau

Peter Stiekema


et was nog niet zo eenvoudig om in de buurt van mijn vakantiehuisje in het gehucht Slijkplaat (gemeente Sluis) een stembureau te vinden voor het referendum. In Slijkplaat was er geen. In de omliggende gehuchten Nummer Een en Sasput (ongeveer even klein) ook niet. KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

 

 

 

Slijkplaat (28 huizen, plus wat verspreid liggende boerderijen) heeft wel een tweesterren Michelin restaurant: ‘De Kromme Watergang’.

Ik bleek naar het vier kilometer in oostelijke richting gelegen Hoofdplaat te moeten reizen, of vijf kilometer in westelijke richting naar Breskens. Op het (enige) kruispunt in Hoofdplaat was geen verwijzing naar een stembureau te vinden. Een allochtoon de vraag gesteld, hij wist het echter ook niet precies, maar mompelde met een onverstaanbaar Zeeuws-Vlaams accent ‘dao hen de schoole’ en wees richting Biervliet (waar een eeuwtje of zeven geleden het haringkaken nog schijnt te zijn uitgevonden). In die straat moest er een te vinden zijn.

De weg ingereden en nog geen bordje ‘Stembureau’ te zien. Weer maar eens gevraagd en toen werd ik verwezen naar een, een stuk van de weg gelegen, school, die al enige tijd geleden als onderwijsinstelling was gesloten, maar nu toch als stembureau dienst deed. Helaas was dat vanaf de weg niet te zien. Pas als je je op het schoolpleintje zelf bevond, kreeg je het idee dat hier wellicht een stembureau te vinden zou moeten zijn. Daarna een aantal poortjes door totdat ik, een eindje voorbij een deur naar links een bordje stembureau ontwaarde.

Ik liep dus naar de deur achter dat bordje, die gesloten bleek te zijn. Gelukkig werd die achter mij (volgt u het nog een beetje?) geopend door een van de drie leden van het stembureau, die mijn vergissing bemerkte. Ik was een deur te ver. Moeilijker kun je het een goedwillende democraat, die zijn stemrecht wenst uit te oefenen, niet maken. Als je een referendum echt serieus neemt dan zorg je toch voor voldoende (zichtbare) stembureaus, zo mag ik hopen.

Gelukkig gaat de minister van Binnenlandse Zaken, Ronald Plasterk, het politieke licht in deze duistere dagen, de boel evalueren. Moet de drempel omhoog? Naar 40 of 50 procent? Toch maar meer stembureaus, of liever, nog minder? Maar wat doe je dan met al die verkiezingen in dit land, die ook al vaak worstelen met de 40 procent? Ongeldig verklaren? Het zou de politici die in dit land de democratie prediken misschien wel goed uitkomen. Kunnen ze meteen in een moeite door de kiesdrempel invoeren. Normaal is daar niet veel op tegen, maar het maakt het de leidende politieke partijen wel erg gemakkelijk. Hoewel, de PvdA is toch meer een lijdende dan een leidende partij tegenwoordig en bevindt zich wellicht in de gevarenzone. 

Democratie is leuk, maar het volk begrijpt ons niet en het is hoog tijd voor iets anders. En dan nog snel even een gironummer openen in Panama. Prinses Christina ging ons al voor met een dergelijke constructie. Wat dat betreft had zij een behoorlijk vooruitziende blik. 

Reageer