Wie is online
9 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2016
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Nederlandse première ‘Stabat Mater’ van Vlaming Norbert Rosseau tijdens concertweekend Oirschot

Pietro_Perugino_Pieta_1483
Pieta van Pietro Perugino uit 1483.


Tijdens het 18e concertweekeinde Stabat Mater in Oirschot, op 11, 12 en 13 maart 2016, beleeft de versie van de Vlaming Norbert Rosseau (1907-1975) haar Nederlandse première. De uitvoering van dit zesstemmige werk a capella zal in handen zijn van het koor Ex Tempore onder leiding van Florian Heyerick, die ook als dirigent zal optreden bij de uitvoering van het tweede werk, het Stabat Mater van Franz Ignaz Beck (1734-1809) ook wel ‘de Franse Haydn’ genoemd. De instrumentale begeleiding is dan van de Mannheimer Hofkapelle.

  

 

Jaarlijks komen circa 2200 muziekliefhebbers vanuit het hele land voor de Stabat Mater concerten naar de Oirschotse Sint Petrusbasiliek. Bijzonder is, dat – voor zover bekend – deze Brabantse stichting de enige organisatie is die jaarlijks louter Stabat Maters presenteert. Inmiddels zijn dat al ruim 40 verschillende composities, gebaseerd op dat ene gedicht uit de 13e eeuw: ‘Stabat Mater Dolorosa’.

rosseau_norbertHet koor Ex Tempore bestaat vanaf 1989 en heeft sindsdien een grote reputatie opgebouwd met een stilistisch heldere en muzikaal boeiende benadering van de vocale muziek van 1600 tot heden.


Componist Norbert Rosseau. –> Foto CeBeDeM.be


Alle leden zijn professionele zangers en komen uit verschillende Europese landen. Samenstelling en omvang van het ensemble variëren, afhankelijk van het repertoire, per project. Centraal in de concert- en opnameactiviteiten staat de uitvoering van minder bekende vocaal-instrumentale werken uit de barok. Composities uit latere periodes worden zeker niet geschuwd. Het Stabat Mater voor 6-stemmig koor a capella van de Belg Norbert Rosseau (1907-1975) beleeft in Oirschot zijn Nederlandse première.

Vanwege zijn werkzaamheden als dirigent in Marseille en Bordeaux wordt Franz Ignaz Beck wel de ‘Franse Haydn’ genoemd. Voor de uitvoering van diens rond een uur durende Stabat Mater is de inzet van 5 vocale solisten noodzakelijk. Ook hier gaat het om in dit repertoire gespecialiseerde zangers uit verschillende windstreken.

Dirigent

De Belgische musicus Florian Heyerick is van vele markten thuis. Hij studeerde in Gent, Brussel en Leuven af met eerste prijzen voor blokfluit, dwarsfluit en kamermuziek. Ook voltooide hij succesvol de studie muziekwetenschap. Hij werkte als gastdirigent met vele toonaangevende koren en barokorkesten, waaronder Musica Antiqua Keulen, het Vlaams Radiokoor en de Nederlandse Bachvereniging. Sinds de oprichting van het koor Ex Tempore is hij daaraan als artistiek leider verbonden.

De concerten zijn op vrijdagavond 11 maart 2016 (aanvang 20.30u), zaterdagmiddag de 12e (aanvang 17.00 uur) en zondagmiddag de 13e (aanvang 14.30u).

De kaartverkoop verloopt via de eigen organisatie van de stichting Stabat Mater. Bestellen kan via www.stabatmater.nl of per e-mail via  secretariaat@stabatmater.nl

Reageer