Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2015
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

‘Gemeente moet regionale journalistiek mede financieren’

Jeroen-Smit‘Gemeenten barsten van de de voorlichters en communiicatiedeskundigen. Dat getuigt van een ouderwets topdownmodel van leiderschap.’ Dat zegt scheidend hoogleraar journalistiek aan de Groningse Rijksuniversiteit Jeroen Smit vandaag in een interview van de Noordelijke Dagbladen Combinatie. Smit presenteert meteen ook zijn alternatief voor de redding van de regionale journalistiek. Daarin is naar zijn mening een medefinancieringsrol voor de plaatselijke overheid weggelegd. Smit is ervan overtuigd dat de papieren krant in fasen zal verdwijnen.

 

 

Een toekomstmodel voor de regionale journalistiek is volgens hoogleraar Jeroen Smit ‘dat enkele ouwe rotten en jonge honden zich ontfermen over de informatiebehoefte van een gemeente of regio’. Daarvoor zouden ze een online krant moeten oprichten. In zijn optiek zou een derde daarvan betaald moeten worden door de abonnee, een  derde door de adverteerder en een derde door de gemeente. En laat die gemeente dan maar voor de huisvesting en de infrastructuur zorgen.

Volgens Smit hebben de gemeenten de afgelopen twintig jaar ‘een onwaarschijnlijke hoeveelheid geld in voorlichting gestopt’. Hij acht het realistisch dat die overheden zich vrijwillig laten toetsen door online journalistiek dat het mede zelf financiert.

Zie Leeuwarder Courant (artikel via Blendle, 19 cent).

Een reactie op “‘Gemeente moet regionale journalistiek mede financieren’”

  • Is Jeroen Smit een dagdromer? Ik denk het niet. Wie vreest voor de onafhankelijkheid van online journalistiek die mede door de overheid wordt gefinancierd – dat is natuurlijk de eerste tegenwerping die Smit krijgt – is naar mijn gevoel evenmin realistisch. Die onafhankelijkheid is er immers bij de klassieke regionale krant ook niet. Het grootste gelijk van de wereld heeft Smit, waar hij de huidige, geldverslindende voorlichtingspraktijken van de gemeenten kritiseert. En dan kan hij in een interview nog niet eens in details treden of voorbeelden noemen. Naar mijn mening bestaat overheidsvoorlichting voor driekwart uit propaganda voor eigen handelen en dat op een ambtelijke, om niet te zeggen, vrijwel onleesbare en in journalistieke zin onprofessionele manier.

    Grappig in de Bestse situatie is, dat de gemeente toevallig, door inkrimping van het ambtelijk apparaat, het complete gelijkvloers van het gemeentehuis over heeft. Over invulling van die ruimte is een discussie gaande. (Ook) een kantoortje voor de onlinekrant?

Reageer