Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
maart 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Klooster Bijstervelt AZC voor 600 mensen?

De gemeente Oirschot overweegt, het monumentale voormalige Montfortanenklooster (oorspronkelijk kasteel uit 1775) met 5,7 ha grond aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) te verkopen, ter huisvesting voor een periode van tien jaar van 600 vluchtelingen. Inmiddels blijft een ‘openbare verkoop bij vrijwillige gesloten inschrijving’ tot 1 juli mogelijk.

 

De berichten, onder meer op de website van de gemeente, over de mogelijke verkoop aan het COA, met het perspectief van huisvesting van 600 vluchtelingen, zonodig ook in zogenaamde units op het eveneens monumentale terrein (onder meer een van de oudste beuken van Nederland) bijna in het buitengebied, heeft in Oirschot en omgeving enorme deining veroorzaakt.

Het gaat  daarbij ook om de vraag, of zo’n monumentaal gebouw in die entourage de enorme druk van zo’n massale bewoning wel zal kunnen doorstaan.

Op 2 april zal voor de inwoners van de gemeente een informatiebijeenkomst worden gehouden. De gemeente biedt op haar webite ook een download aan van een pdf-bestand met ‘veel gestelde vragen’.

Het klooster Groot Bijstervelt zou tot voor kort worden verkocht aan een particulier, maar die heeft, gedwongen door de economische omstandigheden, daarvan af moeten zien. Oirschot zit dus met dit vastgoed in zijn maag.

4 Reacties op “Klooster Bijstervelt AZC voor 600 mensen?”

  • Dat Oirschot de sociale verplichting heeft, vluchtelingen op te vangen moet m.i. buiten kijf staan. Hoeveel er dat kunnen zijn, in verhouding tot het aantal inwoners en de oppervlakte van de gemeente (inclusief Spoordonk en De Beerzen), staat nog ter beantwoording. En dan citeer ik: ‘Het gaat ook om de vraag, of zo’n monumentaal gebouw in die entourage de enorme druk van zo’n massale bewoning wel zal kunnen doorstaan.’ Het heeft er veel van weg, dat de gemeente een vastgoed-probleem met deze verkoop denkt op te lossen. Als dat maar niet het primaire motief is van dit plan.

    • peter stiekema:

      Het heeft er alle schijn van. Maar als daar nu toch eens de zorg voor alle hulpbehoevende ouderen in Oirschot van betaald zou kunnen worden…..? Kortom, een dilemma.

  • Jos ‏@PWS_Castaert twittert: over een nutteloze brug mag iedereen meepraten, 600 asielzoekers erbij is een voldongen feit. dit gaat een staartje krijgen.
    (Jos bedoelt hier een omstreden voet-fietsbrug tussen de wijk Moorland en Oirschot centrum over het Wilhelminakanaal).

Reageer