Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Ons kabinet staat voor alles als het om geld gaat

J.C.M. van der Schoot


De opening van de NRC van dinsdag 3 februari staat op pagina 17. Voor niet-ingewijden: de opening van de krant is een nieuwsartikel op de voorpagina en bij sommige kranten vormt dat nog altijd het opzienbarendste en indringendste nieuws. Ook een nieuwsanalyse kan op basis van relevante feiten een plaats krijgen op pagina 1. Helaas was dat dinsdag bij NRC niet het geval.

 

 

Dus dan maar naar pagina 17. Renate Netjes, Arabist en voormalig correspondent in Egypte en Libië en Sylva van Rosse, Midden-0ostenkenner en oprichter van het Grote Midden-Oosten Platvorm, doen hier een boekje open over onze nationale handelsgeest. Onze minister van Defensie reist eind van deze maand namelijk af naar het Midden-Oosten in gezelschap van een delegatie vanuit drie ministeries en de Nederlandse wapenindustrie. Doel van het uitstapje van 22-26 februari is een grote wapenbeurs in Abu Dhabi. Even terzijde: Deze stad vormt samen met Dubai het roversnest van het rauwe kapitalisme. (Dat zijn mijn woorden en niet van de twee auteurs van het artikel).

De twee auteurs wijzen er op, dat Nederland in 2013 voor 116,6 miljoen euro aan wapens heeft verkocht aan het Midden-Oosten en Noord-Afrika. In praktisch alle landen daar is sprake van gewapende conflicten. Wat heeft onze regering op de wapenbeurs te zoeken? De auteurs: ‘Ongetwijfeld om geld te verdienen voor Nederland’. ‘Waarom’, zo vragen zij zich terecht af, ‘wil de regering wapens verkopen in een regio die in brand staat?’

De auteurs herinneren er aan, dat het hier gaat om dictatoriale landen, die tegen eigen burgers geweld plegen. De landen zijn betrokken bij conflicten in Libië en Syrië. Er wordt grootschalig bewapend. De auteurs belichten deze onverkwikkelijke en gevaarlijke gang van zaken uitvoerig en zeer deskundig. Ze komen aan de hand van tal van feiten en duidingen tot het welgemeende en dringende advies: Minister, mijd die wapenbeurs. Wapenverkoop aan het Midden-Oosten is immoreel. Blijf weg van wapenbeurzen daar.

’Nederland kan het niet maken om economische belangen te plaatsen boven het zoeken naar duurzame oplossingen in het Midden-Oosten’, zo stellen de auteurs tenslotte vast. Nou, let maar ‘ns op wat Nederland kan maken. Ons handelskabinet staat voor alles als het om geld draait. Moreel handelen kunnen we immers niet op ons brood smeren. De koning gaat niet mee. Kennelijk te riskant voor zijn imago na alle blunders op dit gebied.

Maar met of zonder koning: handelen doen we kost wat kost en het doet er niet toe met wie en wat. Horen we over deze handelsmissie nog iets vanuit het parlement? Of burgerlijke protesten? Er zijn tijden geweest in ons land dat er om heel wat minder met rotte tomaten en eieren werd gegooid. Het zou mooi zijn als pagina 17 van de NRC van dinsdag bij andere kranten de voorpagina zou worden. Dat kan nog tot de 22ste !

3 Reacties op “Ons kabinet staat voor alles als het om geld gaat”

  • peter stiekema:

    (Vermoedelijke) Reactie regering: ‘Het gaat niet om wapens, maar om nachtkijkers, helmen en uniformen’. Ja, aan m’n hoela.

  • peter stiekema:

    Jack de Vries (oud-staatssecretaris van Defensie) vertelde woensdagavond in Jinek dat Jordanië vliegt met (zogenaamd) overtollige Nederlandse en Belgische F16’s. Maar nu is Jordanië natuurlijk een ‘bevriend’ land in het Midden-Oosten. Zo lang het duurt, uiteraard.

Reageer