Wie is online
18 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Marijke Meu, stammoeder van de Oranjes

Friesland herdenkt prinses Maria Louise 250 jaar na haar dood

MarijkeMeuIn 1765, dus 250 jaar geleden, overleed in het Priincessehof (nu keramiekmuseum) in Leeuwarden prinses Maria Louise van Oranje Nassau – van Hessen Kassel, in Friesland beter bekend als Marijke Meu (Tante Marijke).

Dat leidt tot een uitgebreide herdenking onder de titel Maria Louise, Prinses van Europa. Zij is namelijk méér dan de stammoeder van ons koningshuis.

 

 

 

johanwillemfriso

 

Maria Louise (geboren in Kassel, in 1688) was getrouwd met Johan Willem Friso->, stadhouder van Friesland en Groningen, en de moeder van de latere stadhouder van de Republiek der Verenigde Nederlanden Willem IV, dus de stammoeder van het koningshuis van Oranje-Nassau. De familie heeft deze roots in onze tijd benadrukt met de naamgeving van zowel prinses Marijke (die zich later Christina ging noemen) en Beatrix’ zoon Johan Friso. De koosnaam Marijke Meu tekent de populariteit van de prinses, die zij niet in de laatste plaats dankte aan haar sociale instelling.

Tot het nageslacht van Johan Willem Friso en Maria Louise behoren volgens een persbericht van de Stichting Nassau en Friesland ook ‘alle huidige regerende vorsten in Europa en vele voormalige koningen en keizers’ – vandaar ‘Prinses van Europa’.

Het stadhouderlijk hof van Friesland-Groningen bevindt zich nog steeds in het centrum van Leeuwarden, tegenover de barokke raadszaal van het stadhuis; het was in onze tijd lang ambtswoning van de commissaris van de koningin en is nu hotel.

Met Johan Willem Friso is het slecht afgelopen: hij verdronk in 1711 op 23-jarige leeftijd bij het oversteken van het Hollands Diep (zie afbeelding uit de Atlas van Stolk, die ooit een rol speelde bij de vaderlandse geschiedenis op de lagere school):verdrinkingsdood_JW_Friso
Maria Louise (eveneens 23) bleef achter met een dochter van nog geen jaar oud en zwanger van de latere ‘Hollandse’ stadhouder Willem IV. Zij werd regentes en twintig jaar  ‘gouvernante van Friesland’. Bovendien moest zij de belangen van het Huis van Oranje zien te verdedigen. Zij is in alle opzichten goed geslaagd in haar taken, aldus de Stichting Nassau en Friesland.

De herdenking van de 250ste sterfdag van Marijke Meu zal van april tot november worden omringd met onder meer een fototentoonstelling in de Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden (waar zich haar graftombe bevindt), een symposium, ‘theatrale avondwandelingen’, Nassaulezingen in het Historisch Centrum Leeuwarden, concerten op het landgoed Oranjewoud, bij Heerenveen, een harddraverij op het Wilhelminaplein, hartje stad en de onthulling van een ‘vorstelijke muurschildering’ nabij de Oldehove.

Meer info

3 Reacties op “Marijke Meu, stammoeder van de Oranjes”

Reageer