Wie is online
1 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
februari 2015
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Van Goghje spelen

van-gogh-workshop-2
Tijdens een workshop bij CultuurSpoor Best, maakte een cursist aan de hand van een repro van het origineel (links) zijn eigen versie van Van Gogh’s Zonnebloemen.


Vooral in Brabant, waar ontelbare voetsporen liggen van Vincent van Gogh, die 125 jaar geleden stierf, neemt het ‘herdenken’ een hoge vlucht. De opmerking van het jaar is die van een ‘kunstenaar’ in het ED: ‘De Aardappeleters is wel aardig, maar die Zonnebloemen doet iedereen hem na’. En dan te weten dat Van Gogh zijn wereldroem niet dankt aan de donkere schilderijen uit zijn Brabantse en Drentse periodes, maar aan de weergaloze kleuren waartoe het Zuid-Franse licht hem inspireerde.

 

Toch is er niets tegen het Van Goghje spelen, zoals dat bij voorbeeld in januari door CultuurSpoor Best werd georganiseerd, in de vorm van een workshop onder leiding van Hanny Vermaesen. ‘Schilderen à la Van Gogh.’ Er namen vijftien volwassenen aan deel. De meesten kozen voor en naschilderen van een zelfportret, maar men deinsde ook niet terug voor de Zonnebloemen en het bruggetje van Arles.

De resultaten zijn nog de hele maand februari in CultuurSpoor te zien.

O ja, de Zonnebloemen brachten in 1987 op een veiling meer dan 40 miljoen dollar op. Daarvan kon de schilder destijds niet dromen, laat staan dat iemand het hem nu nadoet. Zie de lijst van duurst geveilde schilderijen op Wikipedia.

Reageer