Wie is online
3 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

‘Rabobankgebouw kan klein Strijp S worden’

CultuurSpoor Best: ‘Voorstel D66/VVD is verkapt rugzakjesmodel’

trappenhuis
Het trappenhuis van het Rabobankgebouw in het centrum van Best dat volgens CultuurSpoor, een klein Strijp S zou kunnen worden.


Het voordeel van een verdaagde raadsvergadering over de subsidiëring van het muziek- en dansonderwijs (mdo) in Best is, dat burger-partijen kunnen interveniëren. De ‘overkoepelende’ stichting CultuurSpoor Best (CS) doet dat met een brief aan de gemeenteraad. Belangrijkste conclusies: 1. De door de fracties van D66 en VVD als vierde mogelijkheid geopperde regeling is ‘een verkapt rugzakjesmodel’, dus voor CS onaanvaardbaar. 2. De gemeenteraad (en dat laatste klinkt enigszins dreigend) dient onvoorwaardelijk in CultuurSpoor te blijven geloven, anders ontstaat er een situatie ‘waarover de Raad van Toezicht zich ernstig zal moeten beraden’. De raad vergadert maandagavond verder over het onderwerp.

 

Geen onwil

De Raad van Toezicht (RvT) van CultuurSpoor bespeurt in een ‘reactie op de recente ontwikkelingen’ (met name het toegelichte voorstel van D66 en VVD, alle aanbieders van muziek- en dansonderwijs te subsidiëren) ‘vermeende onwil van CS tot samenwerking met andere partijen. En ‘daarvoor wordt de schuld eenzijdig bij CultuurSpoor gelegd’. Hij tekent hier verder bij aan dat ‘bij de opdracht tot samenwerking geen rekening is gehouden met de organisatorische verschillen tussen partijen. Cultuurspoor is een ideële stichting zonder winstoogmerk,’ maar ‘dat hoeft op zich samenwerking met commerciële partijen niet in de weg te staan.’ aldus de Raad van Toezicht.

De situatie is nu zo, dat eventuele partners de neiging hebben de definitieve besluitvorming af te wachten alvorens zich te binden. Bij een al dan niet verkapt rugzakjesmodel worden instellingen zonder winstoogmerk gelijkgeschakeld met commerciële ondernemingen, schrijft de RvT. ‘Dat levert onevenwichtigheid op en de kans dat de subsidie aan commerciële bedrijven mogelijk gezien wordt als staatssteun.

De RvT van CultuurSpoor stelt voor de zaak om te draaien: alle bedrijven die muziek- en dansonderwijs verzorgen aan kinderen onder de 18 jaar uit Best komen in aanmerking voor subsidie. ‘Basis daarvoor is een samenwerkingsverband met CultuurSpoor. Dat zou het volgende resultaat opleveren:

1. Culturele organisaties kunnen goedkoper werken door meer samenwerking.

2. Door vanuit één plaats te werken met zoveel mogelijk partijen zullen er meer activiteiten ontstaan, met de zo vurig gewenste reuring in het centrum van Best.

3. Specialisaties komen beter tot hun recht, bij voorbeeld die van harmonie, Omroep Best, popmuziek via BMEC en/of Key4Music, dans met Batico.

4. Gemeente en particulieren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor cultuureducatie en –beleving.

5. Het nieuwe beleid kan tijdig voor 1 september 2015 ingaan.

Strijp S

CultuurSpoor streeft naar het onder één dak brengen van al deze activiteiten en maakt in dit verband de vergelijking met de High Tech Campus en Strijp S in Eindhoven. Het zou volgens haar volledig aansluiten bij het pleidooi van de nieuwe eigenaren van het Rabobankgebouw om alle samenwerkende bedrijven, instanties en instellingen, al of niet in georganiseerd verband, samen te brengen in de cluster bibliotheek/bankgebouw.

De RvT beklaagt zich in de aanhef van zijn schrijven over het feit dat zij wat betreft de voorstellen van D66/VVD af moest gaan op informatie via de krant en uit de tweede hand. ‘Overleg vooraf met de meest betrokken partij, namelijk CultuurSpoor, zou wel zo fraai zijn geweest.’

Analyse van de eerste helft van het raadsdebat op 26 januari

Reageer