Wie is online
1 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Het Vlaams niet kuisen

Onze taalgoeroe Wim Daniëls – zelden zag ik iemands ster zo snel rijzen – maakte zich in de Nieuws BV op NPO1 behoorlijk kwaad over een initiatief van het Vlaamse dagblad De Standaard, dat het Vlaams wil aanpassen, zodat het beter harmonieert met Noord-Nederlands. Ongezien de door DeS toegepaste methode (er is sprake van ‘Het Gele Boekje’) voel ik voor honderd procent met Daniëls mee. Hij zegt: ‘De Vlamingen moeten hun identiteit niet verloochenen’ en zo is dat.

Meer op Manieren

3 Reacties op “Het Vlaams niet kuisen”

  • Daniëls zit er deze keer naast. Kennelijk heeft hij het gele boekje niet gelezen. Daar staan honderden typisch Vlaamse uitdrukkingen in die De Standaard onder geen beding wil inwisselen tegen ‘Noord-Nederlands.Het boekje is uitsluitend bedoeld- en ik citeer: ‘Het algemeen Nederlands blijft het ideaal.Maar dat moet niet ten koste gaan van interessante woorden en uitdrukkingen die bij ons zijn ontstaan.Een ander citaat: ‘Met deze lijst(1000 woorden) scheuren wij Vlaanderen dus niet af van Nederland. Maar we verbreden het Standaardnederlands met taal die in Vlaanderen door professionele taalgebruikers in formelere contexten als deugdelijk ervaren wordt’. Let wel: het gaat hier om geschreven taal.In de spreektaal blijven woorden als goesting,zinnens of elektrieker normaal gebruikt. Daniëls was te snel met z’n commentaar!

    • Waarmee ook ik ’n heel eind gerustgesteld ben.

    • Nee hoor, John, ik was helemaal niet te snel. De inleiding bij die taboelijst doet alsof men nu het Vlaams omarmt, maar het is juist een manier om bepaalde Vlaamse woorden te weren. De inleiding is erg manipulatief. En dan ook nog die illustraties erbij. Kijk eens hoe leuk het allemaal is, wil men ermee zeggen. Maar het is het Vlaams onderuithalen en het is vooral journalisten niet serieus nemen. Alsof het kleine kinderen zijn, die zelf niet zouden kunnen bepalen welke woorden ze mogen gebruiken. En dan is de lijst ook nog eens samengesteld door twee mensen van de Nederlandse Taalunie. Is er subsidiegeld aan te pas gekomen? Heeft De Standaard betaald om die lijst te laten opstellen? Van wie kwam het initiatief voor de lijst? Misschien dat een journalist van De Standaard dat eens kan uitzoeken. Op welke wijze is haar of hem deels de mond gesnoerd?

Reageer