Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
januari 2015
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

De veestapel: hoe optimistisch kunnen we zijn?

J.C.M. van der Schoot


Een tweedaags beraad over de intensieve veehouderij in Brabant heeft twee suggesties opgeleverd. Commissaris van de Koning Van de Donk wil een ‘eigen’ wet voor deze provincie om te voorkomen dat het duurzaam maken van de agro-industrie vertraging oploopt. Hoe optimistisch kunnen we zijn?

 

Die eigen wet zou Brabant dienen te vrijwaren van ingrepen door bijvoorbeeld de Raad van State, die als hoogste bestuursrechter toetst of bestaande wetgeving correct wordt toegepast. Van de Donk noemt het onverteerbaar, dat instituties zoals de Raad van State ‘ons afnemen wat we hier hebben bedacht’. In zo’n wet zou volgens de bedenkers een wettelijk plafond voor het aantal dieren per inwoner moeten worden vastgelegd.

Als er al een wettelijk plafond zou komen, zou het vast te stellen aantal dieren per inwoner ongetwijfeld zo ruim genomen worden dat uitbreiding van de veestapel toch nog mogelijk is. Want zo gaat dat. Zie de steeds ruimere geluidsnormen voor Schiphol, Eindhoven Airport en volg het Haagse beleid in Groningen, waar ‘binnen de norm’ nog veel huizen scheuren zullen gaan vertonen.

Het Brabantse provinciebestuur houdt vast aan de ambitie om tot de meest innovatieve en duurzame agrifood-regio’s van de wereld te behoren. Er wordt van uitgegaan, dat deze ambitie binnen het bestaande Brabantse samenwerkingsmodel verwezenlijkt kan worden. Hoeveel jaren gaat het nog duren alvorens het tot alle partijen doordringt dat deze ingeslagen weg steeds smaller en onbegaanbaarder wordt?

Suggestie nummer twee tijdens het beraad betrof de invoering van een pauze in de uitbreiding van de veestapel in de overbelaste gebieden om het vertrouwen tussen veehouders en burgers te herstellen. Ook hier dringt de vraag zich op: hoe optimistisch kunnen we zijn? Het daadwerkelijk fors terugdringen van de Brabantse veestapel lijkt me realistischer dan welk ander voornemen dan ook. Om nog maar te zwijgen over de dreiging van een groeiende mesthoop en de fantastische plannen voor omvangrijke innovatieve ‘mestfabrieken’, die vooralsnog drab produceren.

Reageer