Wie is online
6 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Achterom kijken 72

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961), maar ook wel in het buitenland. Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas

Thomasluiden tegen de boze geesten

thomasluiden_oudehorne_ca19
In Oudehorne en Katlijk, bij Heerenveen, wordt het Thomasluiden (van 21 tot 31 december) nog steeds in ere gehouden. Deze foto maakte ik rond 1960 op het kerkhof van Oudehorne voor de kerstbijlage van mijn krant.

De eeuwenoude traditie van het Thomasluiden is vergelijkbaar met het midwinter-hoornblazen in Twente en voert terug naar het germaanse geloof, dat je hier de boze geesten mee verdreef; het is echter gekerstend, vandaar dat dit klokluiden is genoemd naar de heilige Thomas Becket (in 1170 vermoord in de kathedraal van Canterbury), wiens feestdag op de 21e viel.

 

In de tijd dat ik deze foto maakte, werd gezegd dat het luiden eigenlijk een continu-proces (dag en nacht!) was, maar dat daar ‘natuurlijk’ regulerend tegen was opgetreden. Jongeren hebben de kunst van het luiden van hun vaders overgenomen en zich ook de zogenaamde vierkante slag eigen gemaakt. Daarbij gaat het erom, met de grote klok te beginnen en vervolgens de slag van de kleine klok daar precies tussenin te ‘plaatsen’. Beluister het geluidsbestandje hieronder.

Ik had het over het ‘kerstenen’ (= christelijk maken) van een germaans midwinterfeest; in feite is Kerstmis dat ook. Het is helemaal niet zeker dat Jezus Christus op 25 december is geboren; daarover wordt tot in het oneindige gespeculeerd.

Reageer