Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Bestse raad weer aan zet over Culturele Hotspot


Wethouder Verheijen: ‘In welk gebouw en in welke vorm dan ook’

john_verheijen
Wethouder John Verheijen voor de ingang van CultuurSpoor Best. Of de voormalige bibliotheek plus het aangrenzende Rabobankgebouw uiteindelijk de ‘culturele hotspot’ zal huisvesten, is nog steeds onzeker.

 

 

De gemeenteraad van Best is op 26 januari opnieuw aan zet over de invulling van wat in eerste aanleg steeds Culturele Hotspot in het centrum is genoemd. Die hotspot is  gedeeltelijk  gerealiseerd in CultuurSpoor door samenwerking van de Bestse Bibliotheek en educatief centrum De Wig.

Wat ontbreekt is een definitieve regeling van het muziek- en dansonderwijs in Best. Dat wordt sinds het faillissement van de Stichting Pulz, tijdelijk aangeboden door CultuurSpoor in het oude Pulzgebouw aan de J.P. Coenstraat.

In de discussie over de toekomst van muziek en dans speelt nadrukkelijk mee, dat op dit gebied diverse particuliere ondernemingen actief zijn, de zogenaamde vrije markt.

CultuurSpoor heeft al aangegeven, dat de culturele hotspot geen realiteit is zonder het muziek- en dansonderwijs.

Wethouder John Verheijen (VVD, onder meer Maatschappelijke Accommodaties en Financiën), houdt zijn voorkeur voor welke oplossing dan ook, inclusief de voortzetting van het muziek- en dansonderwijs, zorgvuldig voor zich. Het college van  B en W heeft de raad een notitie voorgelegd over het wijdvertakte onderwerp: ‘Een kwestie van democratie,’ zegt Verheijen.

‘Bewonersplein’

Intussen is als alternatief voor het complex voormalige bibliotheek annex RABObank, ter huisvesting van de ‘culturele hotspot’ in het centrum een nieuwe locatie in beeld: de onderste bouwlaag van het gemeentehuis. Die optie heeft de werktitel ‘Bewonersplein’. Het gemeentekantoor zou zich dan ‘terugtrekken’ op de twee verdiepingen. Maar ook wat op het gelijkvloers allemaal kan worden gevestigd en wat niet, is nog in de schoot van de toekomst verborgen.

 

‘Bruggen bouwen is mijn vakgebied’

In de wandelgangen heet het dat Verheijen als rechtgeaard nieuwe liberaal het liefst ‘de markt’ zijn werk zou laten doen, maar het enige wat hij daarover kwijt wil is ‘ik ben zowel wethouder als partijlid’. Niet bepaald het achterste van zijn tong.

Die markt heeft zich het afgelopen jaar hevig geroerd en bij voorbaat ‘gewaarschuwd’ tegen ‘oneerlijke concurrentie’ als de subsidies voor muziek- en dansleerlingen tot 18 jaar naar de Stichting Cultuurspoor zou gaan. Het concurrentie-gegeven staat keurig in de notitie die nu aan  de raad is voorgelegd. Een raad die zich in een eerder stadium niet alleen voor een culturele hotspot heeft uitgesproken, maar er ook geen geheim van heeft gemaakt dat zij neigt naar die vrije markt. Wat CultuurSpoor betreft: dat voelt zich zonder muziek- en dans geen culturele hotspot. Een spagaat? Wethouder Verheijen ontkent het niet.

De wandelgangen van daarstraks beweren ook, dat hij en de directeur van CultuurSpoor, Ingrid van Beek, op z’n zachtst gezegd geen vrienden zijn. Verheijen: ‘Ik heb een zuiver zakelijke relatie met de directeur van Cultuurspoor.’

Harmonie Cecilia

De wethouder zegt verder: ‘Bruggen bouwen is mijn vakgebied.’ Dit naar aanleiding van mijn vraag of hij niet op de een of andere manier had  moeten ingrijpen, toen bleek dat Harmonie St.Cecilia wat betreft muziekonderwijs niet met Cultuurspoor in zee wilde gaan. Verheijen voelde zich naar zijn zeggen wel verantwoordelijk, maar wilde daar niet persoonlijk tussen gaan zitten, dus ‘ik vroeg oud-wethouder Wout Gloudemans te bemiddelen. Dat is in de praktijk mislukt.’

Aan het begin van het gesprek heeft wethouder Verheijen me het schema uit de notitie van B en W toegeschoven, ‘omdat dat precies weergeeft wat de raad qua keuzemogelijkheden te doen staat’.

schema_huisvesting
Wat is het verschil tussen het stippellijntje van het rugzakje-scenario naar CultuurSpoor en de andere pijlen?

Verheijen: ‘CultuurSpoor heeft te kennen gegeven dat ze dat model niet willen, maar wellicht denken ze er anders over nu lijkt dat CultuurSpoor het doel van 580 leerlingen per 31 december zal halen.’
Ruimschoots, heb ik van de directeur van CultuurSpoor begrepen. Dat zijn allemaal kinderen wier ouders kennelijk voor CultuurSpoor kiezen, via rugzakje of niet.

Maar Harmonie Cecilia, die een eigen muziekopleiding heeft, waarover recentelijk zelfs akkoorden zijn gesloten met het basisonderwijs, solliciteert ook naar leerlingen-subsidie.

Verheijen: ‘Ja, er spelen allerlei randgegevens mee: particuliere partijen, subsidies, huisvesting, de bieb, De Wig en tenslotte het complete financiële plaatje.

Met andere woorden, de raad hakt mogelijk  in het nieuwe jaar de gordiaanse knoop door. Dan gaat de wethouder naar zijn zeggen opnieuw aan de slag en komt hij terug met de pet van portefeuillehouder van financiën op.

Reageer