Wie is online
14 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Mooi, maar ook goed leesbaar?

best_informatief
Een zichzelf respecterend medium streeft naar vernieuwing. Dat geldt voor het papier, de krant, het tijdschrift en dat geldt voor presentaties op het www. Mooi, eigentijds, stijlvol. Zo ook het ‘inlegvel’ van de gemeente in het weekblad Groeiend Best, dat tot onderscheid van de overige tekst best een afwijkende layout mag hebben. Graag zelfs, want de lezer heeft er recht op te weten, uit welke koker ‘het nieuws’ komt. Niettemin…

 

Een kwaal waar veel periodieken aan lijden is, dat de typografie vooral de esthetica dient, door letterkeuze in samenhang met de al dan niet gekleurde achtergrond. De leesbaarheid van de teksten komt dan op de tweede plaats.

Zojuist zag ik  weer eens de website van een fabrikant, met grijze letters op een witte achtergrond, waarvan de leesbaarheid flink te wensen over hield. De websites van de Wegener kranten, van hetzelfde laken een pak. Hoe vinden ze het uit.

En ja, het ontwerp voor het ‘nieuwe jasje’ van Best Informatief, is vast niet aan proeflezers voorgelegd. Zou dat wel zijn gebeurd, dan zou de puntenwaardering voor leesbaarheid naar mijn idee het zesje niet hebben gehaald.

Wit beeldscherm meer energie

Op mkbservicedesk.nl lees ik: ‘Het beeldscherm is de grootste energievreter van je computer. (…)  Ook het verminderen van de brightness (helderheid) en het contrast zorgt voor energiebesparing.’
Witte achtergronden van websites vergen dus meer energie dan donkere, maar eigenlijk wisten we dat al.

En dan dit nog: ‘Te veel donkere tekst lezen op een lichtgevend scherm kan leiden tot pijn bij de slapen.’ Welingelichtekringen.nl

Ik geef het maar door.

Een reactie op “Mooi, maar ook goed leesbaar?”

  • Beter laat dan nooit. Dik drie jaar na mijn klacht over de onleesbaarheid van Best Informatief (onlangs overigens herhaald) is het letterype aangepast. Hoera! Misschien gaf mijn recente mededeling dat ik die duur betaalde pagina in Groeiend Best vanwege die onleesbaarheid oversloeg, de doorslag.

Reageer