Wie is online
11 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Onze bevrijders in december ’44 bijna ingesloten

Hitlers laatste offensief was poging Antwerpse haven te heroveren

Battle_of_the_Bulge  Amerikaanse infanteristen vechten in de Ardennen. Foto US Army (publiek domein).


Het had weinig gescheeld, of de geallieerden die ons, Zuid-Nederlanders, in september en oktober 1944 hadden bevrijd, zouden rond Kerstmis van dat jaar zijn ingesloten. Met het Ardennenoffensief, waarvoor Hitler zijn laatste nog overgebleven divisies bijeenraapte, wilde hij door het westelijk front breken, de Maas overteken en de Antwerpse haven (essentieel voor de bevoorrading van zijn tegenstanders) heroveren. Een nieuwe Blitzkrieg, die de laatste  stuiptrekking van Nazi-Duitsland zou blijken. Uiteindelijk zou het uitdraaien op een (mislukte) belegering van het stadje Bastogne (Bastenaken), de reden dat Engelstaligen het hebben over The Battle of the Bulge (‘zak’).

Wat hebben wij, bevrijde Brabanders, er destijds van meegekregen? Vrijwel niets. Of Radio Oranje, toen al opererend vanuit Eindhoven, er over berichtte, weet ik niet. Ik was 10 jaar. Het als De Stem op de pers van het eertijds foute Dagblad van Noord-Brabant gedrukte krantje (niet meer dan een velletje boterhampapier) wist natuurlijk ook van niks en of mijn overbuurjongen, Bob van der Pas, die regelmatig uit radioberichten samengestelde ‘bulletins’ plakte op een plankje in hun voortuin, er iets over meldde, weet ik ook niet meer.

Vast staat dat de geallieerden ons liever niet wijzer maakten dan nodig. Dat weet ik van mijn moeder. Wij deelden toen ons huis in Ginneken met een Engelse officiersmess. Op kerstavond 1944 – de slag was toen al ‘n dag of tien aan de gang – kwam captain Breen met een matras en zijn handwapen de trap af, met de bedoeling zich bij de telefoon in de salon te installeren.

Moeder: Is it serious?

Breen: Yes, very serious. En hij sloot de deur voor haar neus.

Dat waren we van hem niet gewend. Breen was een aardige, hoffelijke man, wiens foto plus dat van zijn echtgenote nog jaren op het schrijfbureautje van m’n moeder heeft gestaan.

‘Onzin!’

Ik ga het verhaal over het Ardennenoffensief hier niet uit de doeken doen. Wie daar online over wil lezen, kan te kust en te keur gaan. Een goed overzicht biedt het product van een collectief op Wikipedia. Buitengewoon boeiend is ook een 50 minuten durende documentaire van de VRT (Canvas) uit 2004 (60 jaar na dato) op YouTube Veel aandacht ook voor het lijden van de ‘Ardennezen’, dat nauwelijks onder doet voor dat van de inwoners van Normandië, een halfjaar eerder.

mcauliffe
   McAuliffe: ‘Nuts!’

Wie nu in Bastogne komt – en ik was daar op vakantie-doorreis heel vaak – kan zien, hoe dat volledig platgebombardeerde stadje van weleer dankzij ‘de geschiedenis’ is opgebloeid tot een welvarend toeristencentrum. In een van de restaurants krijg je een placemat met een collage van historische foto’s waarop natuurlijk de Amerikaanse brigadegeneraal Anthony McAuliffe niet ontbreekt. Hij was het die na een voorstel van de Duitsers tot overgave van de stad het legendarische woord Nuts! uitsprak: Onzin!

Het marktplein van Bastogne, waarop de bekende Shermantank, is naar McAuliffe genoemd.

Op eerste kerstdag 1944 sprak Hitler over zelfdoding

Curieus: Een merkwaardige file in de Ardennen

Nog een terugblik: NPO Geschiedenis

 

Reageer