Wie is online
2 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
december 2014
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Brabantse lijntjes zijn kort, de armen reiken ver…


J.C.M. van der Schoot


Brabant gaat er prat op, dat de lijntjes in het bedrijfsleven kort zijn: men weet elkaar snel te vinden. Dat betekent ook: niet teveel praten, maar doen. In dat uitgebreide netwerk spelen provinciale bestuurders ook hun rol. Die rol heeft

kippen2 Kippenfarm tussen Best en Nijnsel.


er onder meer toe geleid, dat er een nieuw overlegcircuit op gang is gekomen tussen veeboeren, die hun bedrijven willen uitbreiden en klagende omwonenden die het ongezonde leefmilieu en de stank meer dan beu zijn. Doel van deze ‘gesprekken aan de keukentafel’, al dan niet onder begeleiding van een ‘urgentieteam’, is het herstel van de verstoorde relaties door het kweken van wederzijds begrip. De lijntjes lijken hier kort, maar in werkelijkheid is de afstand lang en onoverbrugbaar.

 

 

Deze gesprekken kunnen echt niet veel opleveren. Met begrip voor elkaars problemen, kom je in deze materie feitelijk niet veel verder. Hooguit kan de onderlinge verstandhouding wat verbeteren, maar veeboer en burger blijven tot elkaar veroordeeld. De kostwinning van de veeboer komt in gevaar als hij niet uitbreidt en de stankoverlast voor de burger verandert door die gesprekken ook al niet in een aangename geur! De veeboeren krijgen weliswaar stringentere milieu- eisen opgelegd, maar ze zijn nog ver van huis in hun weg naar duurzaamheid. Veeboeren en burgers zitten gevangen in de intensieve veehouderij, die onlosmakelijk verbonden is met het vervuilen van lucht, water en bodem, de uitstoot van fijnstof, ammoniak en ziekmakers.

Het hoofdprobleem is, dat in Brabant een gigantische veestapel is gegroeid en dat het recentelijk ingezette strengere vergunningenbeleid de huidige groei misschien wel wat zal afremmen, maar vooralsnog zal er groei zijn. Een duidelijk beleid dat er op gericht is de veestapel in onze provincie de komende jaren met forse aantallen terug te dringen, blijkt politiek niet haalbaar. Het streven naar duurzaamheid schiet alle kanten op. Het is een rekbaar begrip geworden. Er zijn machtige spelers in het veld, namelijk de megastal-bouwers en de ontwerpers van steeds efficiëntere methoden om de groei van de veestapel op te voeren.

Op het ogenblik is er een Brabantse delegatie uit de kippen- en varkensketen in China om het Brabantse model van megastallen en mestfabrieken aan de man te brengen. Dreigen we in eigen land niet voldoende aan onze trekken te komen door een strengere wetgeving dan gaan we maar op een ander waar de regels soepel zijn, zo lijkt de gedachte. China is de keuze. De delegatie wordt van harte gesteund door het provinciaal bestuur. De lijntjes zijn kort in Brabant. Soms te kort. De armen van deze machtige sector in de veeketen zijn lang en reiken ver.

Reageer