Wie is online
11 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
november 2013
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Achterom kijken 28

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor het originele exemplaar. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken. © Guido t’ Sas.

Fotojournalisten en hun beperkingenwerkbezoek_juliana_leeuward

Koningin Juliana in gesprek met ‘gewone Friezen’ tijdens een werkbezoek aan Leeuwarden, ca. 1957. Fotografen en ‘n enkele filmer (Bioscoopjournaal?) maken hun geijkte beelden.


Fotojournalisten hadden en hebben hun beperkingen. Zeer onlangs bezorgden fotografen een brief ten Witten Huize, waarin zij hun beklag deden over het feit dat zij stelselmatig worden geweerd bij optredens van president Obama, die dan als doekje voor het bloeden de media de overigens uitstekende producten van zijn huisfotograaf, Pete Souza aanbiedt. Het zal duidelijk zijn: die persfotografen zouden Obama ook wel eens willen betrappen op losse veters.

beatrix_op_groene_draeck_caOok het fotograferen van leden van ons Koninklijk Huis wordt, zoals bekend door de RVD nauwlettend in de gaten gehouden. Misschien in deze tijd wat strenger, maar het is altijd zo geweest, al was er in het verleden niet zo gauw sprake van ‘sancties’. Zie mijn foto van prinses Beatrix in de jaren vijftig in een privésituatie. Een andere kans deed zich voor in de jachthaven van Langweer, met de prinses op haar zeiljacht de Groene Draeck.

Dakota

Maar hoe ging het in die tijd officieel? Koningin Juliana bracht in de jaren vijftig een werkbezoek aan Leeuwarden. Zij landde daar op de (militaire) vliegbasis met de regeringsdakota, een beroemde propellorkist dus van het type dat in WO2 ook voor van alles en nog wat werd gebruikt.

Hoofd van de Rijksvoorlichtingdienst was toen ‘meneer Da Costa’, een gedistingeerd heerschap uit een dan ook gerenommeerd Portugees-Joods geslacht te Amsterdam. Met de hoffelijke Da Costa was het voor de pers uitstekend kersen eten, maar hij speelde het toch klaar, ook zodanig te handelen dat ook de royalties hem een goed hart toedroegen.

Bij de landing van die Dakota stonden wij natuurlijk met de camera paraat, maar Da Costa wist zijn verzoek om van het naar buiten komen van de koningin geen foto’s te maken goed te onderbouwen. ‘Jongens, jullie weten dat de faciliteiten van dien aard zijn, dat hare majesteit achterwaarts de vliegtuigtrap moet afdalen. En ik hoef jullie nauwelijks toe te lichten dat geen enkele vrouw het leuk vindt in zo’n situatie gefotografeerd te worden.’ Einde verhaal dus.

Ik herinner me van dat koninklijk bezoek geen enkele foto die het geijkte plaatje teboven ging.

Máxima in bikini

Overigens doken dezer dagen foto’s op van Máxima in rode bikini (genomen  tijdens vrije momenten op de Antillen) via een Argentijns blad.  Daar trekken ze zich niets aan van door de RVD gestelde grenzen.
‘In Nederland zullen we de foto waarschijnlijk niet te zien krijgen,’ aldus de website Welingelichte Kringen, die haar bericht beëindigt met een link.  DeOndernemer had een soortgelijk verhaal en laat meteen ‘n foto zien, daarmee de stelling van WK ontkrachtend. Het restrictieve beleid van de RVD lijkt door het grensdoorbrekende internet op z’n laatste benen te lopen.

Setje van mijn foto’s op Flickr

Zie ook: RVD-filmpje wekt wrevel journalistiek

Reageer