Wie is online
18 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
september 2013
Z M D W D V Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Achterom kijken 16

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

Kogelvanger, de ideale speelplek, 1953Kogelvanger3

Tot de nostalgische herinneringen van oudere mensen behoren niet zelden, de ´onbegrensde mogelijkheden’ om buiten te spelen. In 1953 had Breda in de Kogelvanger, achter het Mastbosch een ideale speelplek voor jongens. Vanzelfsprekend was dat zelfs toen, na het realiseren van de eerste stadsuitbreidingen na de oorlog, al niet meer.

Aan het eind van de Schiethei (onderdeel, of liever restant van de Galderse Heide) is een aarden wal opgeworpen die diende als kogelvanger. Achter die wal ligt nog steeds een gracht, die voor de wal de nodige grond heeft geleverd en die zich  in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot een natuurlijk ven. Er dreven in die tijd vaak boomstammen in, waarvan je vlotten kon bouwen.  Dat ‘wateren’ van productiehout is een verdwenen conserveringscultuur, waarvan de Stichting Brabants Landschap zegt dat ze de laatste tijd hier en daar weer wordt ingevoerd.

In het donkere water van de Kogelvanger leefde en bewoog van alles. Ik schreef in 1953, als negentienjarige leerling-journalist, voor het toenmalige Dagblad De Stem hierover een ‘reportage’ en maakte er (met ‘n soort boxcamera) foto’s bij.

Set van 4 foto’s op Flickr

Reageer