Wie is online
4 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2013
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Achterom kijken 14

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

 

Agrarisch Brabant, 1955

Brabants-boereninterieur

In 1955 zag ik ‘in de buurt van Chaam’ dit boereninterieur. Speurwerk in 2013 door leden van de Heemkundekring Ledevaert aldaar bracht aan het licht, dat het gaat om een boerderij aan de Grazenseweg in Strijbeek (voorheen Ginneken en Bavel, nu gemeente Alphen-Chaam).

 

 

Let bij het bekijken van de hoofdfoto op de ‘draaiboom’ met haak, waarmee de ketel met veevoer vanaf het vuur tot in de staldeur (niet zichtbaar) kon worden gedraaid. De toenmalige bewoonster was Sjoke Jansen->. Tegenwoordig is de boerderij volgens de heemkundigen in het bezit van een makelaar. Foto gemaakt in 1955. Volgens de Heemkundekring 'Ledevaert' in Chaam, die dit in 2013 heeft uitgezocht, is dit Sjoke Jansen in haar boerderij aan de Grazenseweg in Strijbeek. Anno 2013 woont in deze boerderij volgens de heemkundekring een makelaar.
anti--duivelskruis Aan de achterkant van de boerderij was boven het keldergat een kruis gekalkt. Daarmee hoopte men de duivel buiten de deur te houden.

De originele foto’s staan op Flickr.

Lees ook: Een hoeve aan de grens door Antoinette Janssen

13 Reacties op “Achterom kijken 14”

 • mark lemmen:

  wat leuk om de fotos van de boerderij van sjoke te zien …. ik nu 46 kwam er als kind vaak met mn ouders en zat er bij t vuur een kop thee te drinken…. later ben ik vaak alleen naar sjoke geweest om te praten over haar leven….. inmiddels woon ik een oud boerderijtje vlakbij waar zij woonde , met een zelfde schouw en draaiboom…… en soms mijmerend, wanneer ik bij mijn open vuur zit , naar de tijd dat ik bij sjoke kwam en ook zo wilde wonen…..
  zijn de fotos trouwens de bestellen ?

  • Guido:

   Iedereen mag de foto’s voor particulier gebruik van Flickr downloaden. Bij publikatie in welk medium dan ook dient te worden vermeld: Foto Guido t’Sas, hhBest.nl

 • Hallo beste mensen.

  Dit boerderijtje van Sjoke Jansen moet op de monumentale lijst komen te staan. En dat de makelaar er bv weinig aan mag verbouwen.

  Groeten marco

 • Inmiddels is de boerderij rijksmonument. Zie artikel van Antoinette Janssen: https://antoinettejanssen.com/2016/05/09/een-hoeve-aan-de-grens/

 • Het huis is destijds verkocht aan Lucille Werner, heb ik enige tijd geleden gelezen. Er is werkelijk met respect omgegaan met de boerderij zoals Sjoke die achterliet. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Overzicht_achtergevel_en_rechter_zijgevel,_boerderij_-_Grazen_-_20346847_-_RCE.jpg

  • We vrezen enige verwarring. In Best is namelijk sprake van een vergelijkbare situatie: de boerderij van Sjo en Marinus aan de Hagelaarweg. Als ik het goed heb, is die even in het bezit geweest van Lucille Werner!
   (Zie https://www.hhbest.nl/2019/01/24/dag-sjoke/#comment-4727)
   Antoinette Janssen mailt ons, hiermee geconfronteerd: ‘Lucille Werner schijnt, voor zover ik het me goed herinner, de boerderij van Sjoke (in Strijbeek dus, red.) te hebben gekocht. Maar hoe lang ze daar gewoond heeft weet ik niet.’

   Waaruit we concluderen dat de bekende in Eindhoven geboren tv-presentator een neus heft voor monumentale boerderijen.

 • peter stiekema:

  Typisch Brabants? Ik denk het niet. Ook in Zuid-Limburg is dit fenomeen(tje) bekend. Kennissen van mij in Geulle noemen hun achtereenvolgende honden altijd Sjoke. Om dezelfde reden.

 • mark lemmen:

  beste mensen , in 98 kochtern lucille werner en haar toenmalige partner het boerderijtje van sjoke. ik heb zelf met haar alles geschilderd toen. het boerderijtje werd toen met eenvoudig en met respect voor alle oude details verbouwd. echter nadat lucille en haar partner uit elkaar zijn gegaan, is het boerderijtje, door haar ex een aantal jaren later opnieuw verbouwd, en ditmaal, volgens kenners verbouwd tot een luxe boerderijvilla, ofwel een boerderette. oude bomen zijn verdwenen, het lage dak is omhoog gebracht voor hoge deuren , muren zijn gestraald en strak ingevoegd enz , ook in het interieur zijn veranderingen aangebracht. ik ken het boerderijtje goed , kwam vroeger regelmatig als kind bij sjoke , en haar huisje had tot de tweede verbouwing alle charme bewaard, en reed er graag langs, nu kijk ik er helaas met heel andere ogen naar , het is een nu een keurig verbouwde glad opgepoetste woonboerderij,

 • mark lemmen:

  en helaas is daarmee dus een stukje authentiek brabant, teloor gegaan en daarmee is er een einde gekomen aan een van de meest en gaafst bewaarde boerderijcomplexen van brabant

 • Henk:

  Hier is nog bewegend beeld te zien van deze boerderij met Sjoke Jansen uit een aflevering van Showroom

  https://www.youtube.com/watch?v=EnNtK-M5cfo

Reageer