Wie is online
246 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
augustus 2013
Z M D W D V Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Achterom kijken 11

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. De complete serie is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

Postel, 1955, 2013

kampeer-trektocht1955_015

Deze foto van padvinders voor een cafeetje tegenover de Norbertijner abdij van Postel anno 1955, komt ook voor in ‘Achterom kijken 7’. Ze staat hier, omdat met een opname uit 2013 kan worden geïllustreerd hoe in 60 jaar tijd ook hier de wereld is veranderd.

 

 

dedrielinden_postel-28-7-20
Het café op de 58 jaar oude foto bestond sinds 1937 en zou volgens de website van de huidige uitbater ‘een trefpunt zijn geweest van boswachters, stropers, douaniers en smokkelaars’. Vreedzame co-existentie. Het etablissement heet nu De Drie Linden en presenteert zich als veelzijdige horecazaak. Het pand, in het midden van de negentiende eeuw gebouwd als boswachterswoning, is in principe ongewijzigd. Maar tegen de voorgevel is een veranda gebouwd en het terras is aanzienlijk uitgebreid. Er worden mosselen aangeboden.

Postel en zijn eeuwenoude abdij waren een halve eeuw geleden nog een betrekkelijk geïsoleerd gebied, slechts ontsloten door een keiweg die van Eersel via de grens naar Retie en Mol liep. (Die bolle keiweg is in de jaren zestig nog door de DAF gebruikt om personenauto’s te testen.)

kruidentuin_abdij_postel-28Toen ik in 1955 in Postel was, zag ik er een schaapsherder met kudde (hij ligt inmiddels op het kloosterkerkhof) en zegge en schrijve 1 automobiel. Er gingen in die tijd al romantische verhalen dat de boeren met Kerstmis met kaarslantaarns in de hand, over de uitgestrekte heide naar het romaanse kerkje kwamen aangestapt. En nostalgisch geaarde Vlaamse schrijvers als Felix Timmermans, Ernest Claes en Emiel van Hemeldonck kwamen regelmatig in de abdij bijeen. Nu is er een Kontaktcentrum tegenaan gebouwd.


De abdijkerk uit de 12e eeuw, gezien vanuit de kruidentuin. Jammer dat de meeste planten al waren uitgebloeid.


En intussen staat er voor de abdij ook een grote brasserie, De Beiaard, loopt er een geasfalteerde weg door de ontgonnen heide van Reusel (NL) naar Postel, zijn er enorme parkeerplaatsen aangelegd en maakt de gemeente Mol, waartoe Postel behoort, met een matrixbord toeristische reclame. Vlakbij ligt de recreatieplas De Molse Meren (vroeger heette dat Het Zilverstrand, meen ik).

Het wemelt in Postel van de, uiteraard voornamelijk gemotoriseerde recreatiezoekers. Maar binnen de muur van de abdij, rond het kerkje en in de zeer grote kruidentuin is het betrekkelijk rustig. Van de kruiden worden in de abdijwinkel, naast kaas en ‘Postels brood’ kruidextracten verkocht, samengesteld in eigen atelier.

Ik heb in Postel bij mijn laatste bezoek, geen Norbertijnse witheer gezien, zelfs niet in de verte. Maar in het kerkje kon je de verse wierook van de hoogmis nog ruiken. De vooral oudere bezoekers respecteren er de serene rust.

Bekijk de foto’s op Flickr

Reageer