Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2013
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Achterom kijken 5

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor weergave van het originele formaat in een nieuw venster. De complete rubriek is via ‘Rubrieken’ in het menu (links) te bereiken.
© Guido t’ Sas.

De kermis in Best, 1980Kermis Best 1980

Vandaag start de jaarlijkse kermis in Best, een mega-evenement voor de verre omtrek, niet in de laatste plaats omdat het bekend staat om zijn relatief lage prijzen. Deze foto, genomen aan de Raadhuisstraat, stamt uit 1980, toen de kermis nog nauwelijks de gemiddelde dorpskermis te boven was. Wat is er verder nog interessant aan deze prent?

Het semi-permanente gebouwtje op de achtergrond huisvestte tijdelijk de plaatselijke bibliotheek. Het startkapitaal hiervoor was jaren eerder geschonken door de toenmalige N.V. Internationale Bouwcompagnie v/h fa. Van Heeswijk. Vijf en zeventig duizend Nederlandse guldens!

De firma Van Heeswijk was al lang voor de komst van Bata, een van de belangrijkste werkgevers in de gemeente. De IBC heeft ook een vooraanstaande rol mogen spelen bij de wederopbouw en de uitbreiding van Best. Met die gift voor de bibliotheek heeft de directie indertijd haar erkentelijkheid daarvoor willen uitdrukken.

Rond 1960 maakte ik een serie foto’s van de kermis in Leeuwarden. Die zijn allemaal te zien op Flickr.kermis_cakewalk002

In die tijd werd van de kermisganger nog veel ‘zelfwerkzaamheid’ gevraagd. Bekend zijn bij voorbeeld de luchtschommels, waarbij het de kunst was de punt van de schuitjes het tentdoek te laten raken, totdat het personeel in matrozenpak het tijd vond om al afremmend in te grijpen. Dit wordt beschreven in het verhaal Een kermisje van niks. Hierboven zie je de cakewalk, in het midden van de vorige eeuw een hoogst populaire attractie. Deed je niks, dan zwierde je in die kuipjes in het rond. Maar door zo hard mogelijk aan een touw te trekken, kon je de zijkant tegen de draaischijf in het midden laten botsen. Zie hoe ‘keurig’ de meiden er in die tijd uit zagen.
Klik op de foto voor het originele formaat.

En dan was er de simpele gladde draaischijf, waar je met z’n allen op ging zitten, terwijl het natuurlijk de kunst was daar ook op te blijven!

Download hier uiteraard gratis een kermisverhaal, dat zich afspeelt in 1943, als *.pdf-bestand: Een kermisje van niks. Of lees het online.

Video EDtv over Bestse kermis 2013

3 Reacties op “Achterom kijken 5”

 • Will:

  Het zou in het huidige spaarbeleid van onze gemeente passen om de opbrengst van de kermis te verbeteren en dit geld te gebruiken voor de burgers van de gemeente. Denk aan buurthuizen, theater e.d .
  Tenslotte is de Beste kermis wel in Best en van Best maar al menig jaar niet meer voor Best. De 300 duizend bezoekers komen overal vandaan en kunnen best een paar eurotje’s meer lappen.

  zijn we nog steeds de goedkoopste van Nederland!!

  • Dan zou je de totale exploitatie van de Bestse kermis (pachtgelden minus kosten) nader moeten bekijken. Om het publiek voor de plaatselijke accommodaties te laten betalen door een toeslag op de ‘draaigelden’ lijkt me niet fair ten opzichte van de foormensen, die zich toch al schikken naar de Bestse tariefregels.

 • Will:

  Ik geloof dat de foormensen maar al te graag naar Best komen.
  En dit ook doen als het staangeld verhoogt wordt. Tenslotte is het een twijfelachtige eer de goedkoopste te zijn.

  Wat ik wil stellen is dat de Bestse kermis wel in en van maar niet voor Best is.
  De horeca is de enige die een prima week draait tijdens de kermis.
  Ik geloof namelijk niet dat de plus meer omzet tijdens de kermis week als anders.

Reageer