Wie is online
5 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juli 2013
Z M D W D V Z
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Achterom kijken 4

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor weergave van het originele formaat in een nieuw venster.
Het kan nodig zijn, het beeld daar te vergroten met de toetsencombinatie <Ctrl>-<+> © Guido t’ Sas.

De jongens uit de krottenwijken van Bordeaux  (1952)

jeugdwerk_bordeaux1952_009

In 1952 nam ik, op uitnodiging van de Nederlandse Franciscaan conventueel Lucas de Bruin, deel aan een werkkamp rond de vakantie-ontspanning voor jongens uit de krottenwijken van Bordeaux. Dagelijks werden die kinderen per bus aangevoerd naar het landgoed l ’Hermitage bij het wijndorpje Martillac, anno 2013 nog steeds omschreven als Hébergement social pour enfants en difficultés (opvang probleemjongeren).

Wij, voortrekkers van de Harry van de Sandestam uit Ginneken, d.w.z. oudere ‘padvinders’, werden door pater de Bruijn in een volkswagenbusje (zonder stoelen) in twee dagen daarheen gebracht, met het verzoek terug te liften.

Bovenstaande foto, waarvan het origineel te zien is op Flickr, is gemaakt tijdens een bezoek van de aartsbisschop van Bordeaux, Paul kardinaal Richaud aan wat we nu ‘het project’ zouden noemen. Het was natuurlijk een strikt rooms-katholieke aangelegenheid, wat ook te zien is aan het habijt van de soeur de Vincent links. Als fotograaf was ik ‘puur journalistiek’ bezig (publiceerde een artikel over het straatwerk van De Bruin in De Maasbode, de in Rotterdam gedrukte landelijke krant voor de katholieke middenstand, later gefuseerd met wat heette ‘de pastoorskrant’ De Tijd.) Niks vakantiekiekjes. jeugdwerk_bordeaux1952_krotTot mijn eigen verbazing (en teleurstelling achteraf) zie ik op de foto’s geen enkele van mijn maten.

Ik heb trouwens de hele set van 16 foto’s op Flickr gezet. Hierbij toon ik nog een miniatuur van zo’n ‘Bordelaise’ krottenwijk. Pater de Bruin reed ons daar ‘n keer heen, met het verzoek terughoudend te zijn. Vandaar je dat je met moeite slechts één bewoner in een hoek ziet staan.

Met de datering van een en ander ben ik, eerlijk gezegd, wat in de knoop geraakt. Ik meen zeker in 1952 in Bordeaux te zijn geweest, maar het artikel dat ik erover in De Maasbode schreef, is gedateerd 25 september 1954. Wat is 2 jaar in een mensenleeftijd?

Download het (naar de maatstaven van die tijd tamelijk wijdlopige) Maasbode-artikel in pdf-formaat. Het is in een pdf-reader voor de leesbaarheid gemakkelijk te vergroten.

Download het veel beknoptere artikel in pdf-format, over de krottenwijk Bastides in Bordeaux, dat ik in die tijd publiceerde in Dagblad De Stem.

Reageer