Wie is online
2 bezoekers online
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2013
Z M D W D V Z
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Achterom kijken 3

In deze serie, getiteld Achterom kijken, plaats ik mijn hoofdzakelijk documentaire foto’s, gemaakt in onder meer Friesland (1956-1961) en Noord-Brabant (vóór 1956 en sinds 1961). Meer info hierover. Klik op de foto voor weergave van het originele formaat in een nieuw venster.
Het kan nodig zijn, het beeld daar te vergroten met de toetsencombinatie <Ctrl>-<+> © Guido t’ Sas.

Wim van Est (1923-2003)

van est 1952 closeup3

Wim van Est rijdt in het Parc des Princes zijn ereronde nadat hij in 1952 voor de tweede keer de klassieker Bordeaux-Parijs had gewonnen. Opvallend: de wielen van Willems fiets exact, als is het een rail, op die streep. En ondertussen kijkt-ie als verbaasd over z’n eigen prestatie naar het publiek.


Het is me even ontgaan, maar op 3 mei was het alweer 10 jaar geleden, dat de wielrenner Wim van Est op 80-jarige leeftijd in het Sint-Franciscusziekenhuis in Roosendaal overleed. Met Wimme zoals hij in Brabant liefkozend werd genoemd, had ik – zonder dat hij dat wist – een bijzondere band.

Dat komt door de klassieker Bordeaux-Parijs (600 km in één dag!) die IJzeren Willem in 1952 voor de tweede keer won. Hij had mij – na een werkkamp onder straatkinderen in Bordeaux – een lift gegund in zijn auto, die door een vriend in de volgkaravaan werd bestuurd. De avond tevoren waren de woorden ‘arme kinderen’ voor Wim genoeg om dat te besluiten.

Hoe ik als 18-jarige, nog wel op tijd, midden in het Parijse wielerstadion ben geraakt, waardoor ik deze foto kon maken (het is een uitsnede), is me nòg een raadsel. Bluf, denk ik.

Ik schreef eerder over dit onderwerp: De plek van Wimme.

Meer over Bordeaux-Parijs op Wikipedia

Het Parc des Princes, tegenwoordig vooral voetbalstadion, was ook 54 van de 100 keer eindpunt van de Tour de France.

Reageer