Wie is online
0 bezoekers online
Voor alle nieuwe posts…

Volg ons op Twitter

Tweet het openingsbericht ->
Schrijf ons

Je kunt ons altijd schrijven via de contactpagina. Daar vind je ook richtlijnen, voor het geval dat je mail-notificaties wenst bij nieuwe 'posts' aangaande Best. 

Rubrieken
Opinie of niet?

ls een post op deze site begint met wat in de typografie heet een initiaal, zoals de A hier, bevat zij een mening of interpretatie van de schrijver.

English?

Translation by Google in Chrome: please, click the right mouse button and select 'English'.

Archieven
juni 2012
Z M D W D V Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Met z’n allen op de ‘socialsofa’

Door J.C.M. van der Schoot


socialsofaSommige komieken, die niet leuk zijn, kunnen nog wel slim zijn. Zeker als ze beschikken over een vlotte babbel. Neem de cabaratière Karin Bruers ( Goirle 1962). Zij hoorde een politicus iets zeggen over sociale verkilling in de wijken. Vroeger was er veel meer sociale samenhang in de wijken dan tegenwoordig, constateerde de cabaretière tot haar eigen verrassing. Moeten we iets aan doen.

 

Waar we iets aan gaan doen, is handel. Her en der verschijnen ze in de openbare ruimte: de socialsofa’s, waar de buurtbewoners heerlijk gezamenlijk kunnen neerstrijken om sociaal bezig te zijn. Tilburg heeft er al 23 besteld. Bedrijven kunnen de banken sponsoren en krijgen in ruil daarvoor hun firmanaam met logo achter in de leuning gegrifd. Meer gemeenten volgen het Tilburgse voorbeeld. De traditionele zitbanken hebben kennelijk hun sociaal werk niet goed gedaan!

De betonnen sofa’s , versierd met ontwerpen in mozaïek, moeten hier verandering in brengen. Naïever kun je het niet bedenken. Lelijker ook niet. Ze passen niet in de Nederlandse omgeving. Ze vallen letterlijk uit de toon. Omdat de meeste wijken, parken en parkjes al jarenlang aardig zijn voorzien van banken, staan de socialsofa’s er hier en daar eenzaam bij op plekken, waar alleen af en toe een hond komt. Och, laten we er daar maar eentje neerzetten, daar staat nog niks, moet een ambtenaar gedacht hebben. Ach ja, in trieste tijden, moet je de zaak maar wat opleuken. Helpen zal het niet. Cabaratière Karin lacht intussen ongetwijfeld in haar vuistje. Dat is pas cabaret!

Reageer